≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najelitnija ukrajinska brigada stigla u Avdijevku: Zelenski povukao rizičan potez, da li će se isplatiti?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Analitičari upozoravaju da su već vidljive promene u ukrajinskoj vojnoj strategiji, posebno nakon što je predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje smenio popularnog i harizmatičnog glavnog komandanta Valerija Zalužnog sa nepopularnim bivšim šefom kopnenih oružanih snaga Aleksandrom Sirskim

  • 10
rat u Ukrajini foto: Tanjug/AP

Uskoro se navršavaju dve godine od početka rata u Ukrajini, a najžustrije borbe trenutno se vode oko grada Avdijevka.

Ruske trupe su navodno u utorak uveče presekle glavni asfaltirani put koji vodi ka ovom gradu. Time su ruske 2. i 41. kombinovane armije uspele da preseku jednu od tri glavne linije snabdevanja koje koristi ukrajinski garnizon u Avdijevki, koji se nalazi desetak kilometara severno od Donjecka.

Problem za Ukrajince je to što su ostale dve linije snabdevanja neasfaltirane staze koje su oštećene granatama, blatnjave i izložene ruskoj vatri sa severa i juga. Drugim rečima, izuzetno su ranjive.

Analitičari smatraju da bi to bi mogao da bude bude odlučujući faktor u ovoj borbi, koja traje već četiri meseca.

Ukrajinski garnizon u Avdijevki, u kome je godinama stacionirana već umorna 110. mehanizovana brigada, već duži period vapi za novim trupama i oružjem.

Analitičari upozoravaju da su već vidljive promene u ukrajinskoj vojnoj strategiji, posebno nakon što je predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje smenio popularnog i harizmatičnog glavnog komandanta Valerija Zalužnog sa nepopularnim bivšim šefom kopnenih oružanih snaga Aleksandrom Sirskim.

Zalužni je godinama poznat po tome da prihvata mobilnu odbranu kako bi broj ukrajinskih žrtava sveo na minimum. Sa druge strane, njegov naslednik poznat je po tome da vodi tvrdoglave i statične borbe, kome žrtve nisu u prvom fokusu.

Promena strategije i angažovanje elitne brigade

Zbog toga neki veruju da je smenom u rukovodstvu Zelenski želeo da pokaže da je promenio taktiku i da je spreman da se bori za Avdijevku, čak iako je ulog visok.

U međuvremenu u Avdijevku je stigla ukrajinska najelitnija Treća jurišna brigada. Sačinjena je od 2.000 boraca, koji su do nedavno bili u Kramatorsku na poligonu.

Treća jurišna brigada je možda jedina velika ukrajinska mehanizovana formacija koja je bila u rezervi na istoku. Stoga, analitičari smatraju da je njihovo premeštanje u Avdijevku u najmanju ruku rizično.

"Sve ide po planu", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane u objavi na društvenim mrežama u ponedeljak.

Međutim, treća brigada sa svojim oklopnim transporterima holandske proizvodnje, borbenim vozilima M-2 američke proizvodnje i oklopnim kamionima "MaxxPro" i za sada solidnim zalihama minobacačkih raketa i dronova, možda neće tako jednostavno uspeti da zauzme pozicije u istim bunkerima i rovovima koje je koristila 110. brigada.

Za to vreme, ruska vojska nastavlja da iz dva pravca zauzima položaje ka centru grada.

Analitičari smatraju da bi 3. brigada mogla da započne odbranu grada zauzimanjem položaja unutar napuštene fabrike u industrijskoj zoni na severozapadu grada i da svoju liniju odbrane razvija od severa ka jugu.

Ukoliko se odluče za takav pristup, to bi značilo da će morati da odustanu od istočnog dela grada, ali bi na taj način mogli da obnove liniju snabdevanja.

Još jedan problem je tvrđava u kompleksu Zenit, koja se nalazi nekoliko kilometara od Avdijevke. Isti asfaltirani put koji su Rusi gađali u utorak, vodi kao ovom utvrđenju.

Snabdevanje tog kompleksa sada će bitti mnogo teže i opasnije.

Ako Ukrajinci predaju istočnu Avdijevku, da li to znači da će predati i Zenit, jedno od najimpozantnijih utvrđenja u istočnoj Ukrajini, ostaje nam da vidimo.

U međuvremenu stigla je i zabrinjavajuća izjava portparola ukrajinskih oružanih snaga u Tauriju, u kojoj je rekao da "u Avdijevki niko neće braniti gomile ruševina i spaljenog čelika".

"U trenucima kada situacija na bojištu postaje izuzetno teška, najvažnije je da spasimo živote vojnika i prebacimo ih na druge frontove. Moramo da budemo fleksibilni i da manevrišemo kako bismo sačuvali vojnike za dalje borbene operacije, za oslobođenje ukrajinske teritorije", rekao je navodno Lihovij što su neki protumačili kao najavu da će se Ukrajinci povući iz Avdijevke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    14. februar 2024 | 18:42

    Žali bože i jedne i druge pravoslavna krv se proliva za rad tuđih interesa ,strašno,strašno....

  • 534

    14. februar 2024 | 18:34

    Naravno da će se isplatiti. Pogrebnim službama i prodavcima organa. Kao i do sada.

  • Luka

    14. februar 2024 | 18:38

    To je vec gotova prica. Dzabe ce im izginuti ljudi jer su opkoljeni sa svih strana. Ova vest je stara,vec priznaju poraz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA