Vreme čitanja: oko 1 min.

Sarkoziju potvrđena krivica za nelegalno finansiranje kampanje

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sarkozi je u prvostepenom postupku 2021. godine osuđen na godinu dana zatvora, u međuvremenu je polovina kazne suspendovana

  • 1
Nicolas Sarkozy, Nikolas Sarkozi Foto: Profimedia/JULIEN DE ROSA/AFP

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je proglašen krivim u žalbenom postupku pred sudom u Parizu zbog nelegalnog finansiranja kampanje koja je rezultirala neuspešnom predsedničkom kandidaturom 2012. godine, čime je potvrđena prvostepena presuda niže sudske instance.

On je u prvostepenom postupku 2021. godine osuđen na godinu dana zatvora, u međuvremenu je polovina kazne suspendovana, a drugu polovinu bi mogao da odsluži bez odlaska u zatvor, u kućnom pritvoru uz nadzor preko elektronske narukvice, prenosi Rojters.

Nikola Sarkozi koji je bio predsednik Francuske u jednom mandatu od 2007. do 2012. godine, ali je po isteku predsedničkog mandata ostao uticajna politička figura u krugovima francuskih konzervativaca i u prijateljskim je odnosima sa aktuelnim francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uprkos nizu suđenja i istraga povezanih sa raznim pravnim pitanjima u vezi sa finansijem izborne kampanje.

On je oduvek negirao optužbe da je njegova stranka Republikanci, tada poznata kao UMP, sarađivala sa agencijom za odnose s javnošću Bigmalion s ciljem da se prikriju pravi iznosi predsedničke kampanje obeležene trošenjem novca nezabeleženim u dotadašnjem političkom životu Francuske.

Tokom saslušanja, Sarkozi je odbacio ličnu krivicu, ali je okrivio neke članove svog izbornog tima.

"Nisam izabrao nijednog dobavljača, nisam potpisao ni jednu ponudu, ni jednu fakturu", rekao je Sarkozi na sudu.

U Francuskoj su na snazi stroge mere ograničenja potrošnje na izbornu kampanju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlado

    14. februar 2024 | 16:09

    Sarkozi,jedan od licemjera.Prisjetimo se da je u svrgavanju i ubistvu Gadafija,igrao glavnu ulogu.A nesto malo prije,uz pomoc Gadafijevog novca je dobio izbore u Francuskoj.Bio je zastupnik Berluskonijevih firmi,kapitala i advokat,u Francuskoj,ali se zajedno sa Merkelovom podsmijavao Berluskoniju iza ledja,na konferenciji za stampu.Italijani su zbog ovoga bili bijesni.Ima boga,vidimo da je osudjen.Malo,ali ipak osudjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA