Vreme čitanja: oko 3 min.

Fatimi ugovorili brak i poslali je u pakao: Muž i porodica je mučili, sad je biljka, oni dobili sramnu kaznu

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Policija je jednom došla u kuću da vidi kako je Fatima, ali se svekar Halid nije odvajao od nje

  • 2
Muškarac u krevetu, bolnica, žena lisice hapšenje Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Shutterstock

Porodica Šeik, koja se tereti da je mladu Fatimu gotovo ubila "kljukajući je lekovima i hemikalijama" osuđena je za stravično zlostavljanje koje je dovelo do toga da je Fatima danas u vegetativnom stanju i nesvesna svoje okoline.

Mlada Fatima došla je iz Pakistana u Veliku Britaniju pre desetak godina nakon što joj je ugovoren brak sa mladićem Asgarom. Nedugo pošto je stigla počela je da trpi stravičnu torturu od supruga, ali i njegovih roditelja - oca Halida i majke Šabnam, brata Sakalajna i sestre Šagufe.

Ambrin Fatima Šeik imala je 30 godina kada joj je dat lek za dijabetičare koji je doveo do stravičnih oštećenja na mozgu, a prethodno joj je data i neka hemikalija, najverovanije sredstvo za čišćenje. Nesrećna žena primljena je u bolnicu 1. avgusta 2015. godine u teškom stanju.

Iako su lekari davali crne prognoze Fatima je, uprkos svim očekivanjima, preživela. Naime, kada su lekari Fatimi, koja sad ima 39 godina, isključili respirator, ona je počela da diše sama. Nažalost, ova mlada žena je kao biljka - nesvesna je okoline, ne reaguje na govor, na bol...i lekari kažu da se nikada neće oporaviti.

Na suđenju njenom mužu i njegovoj porodici tužilac je izneo jezive detalje zlostavljanja i rekao da je Fatima i dan danas živa samo zato što je hrane kroz sondu. Nažalost, kako je dodao, pitanje je koliko dugo će još njeno telo moći da izdrži.

Na suđenju se saznalo da Fatima, otkako je dovedena u kuću muža, istu gotovo nikad nije napuštala, a i u retkim prilikama kada je izlazila, nikad nije izlazila sama. Ona nije imala izvor prihoda, nije stekla prijatelje u Britaniji i jedva da je govorila nešto na engleskom.

Sudbina mlade Fatime bila je tragična. Naime, čim se preselila Asgar i njegova porodica izrazili su svoje nezadovoljstvo mladom koju su "pazarili". Nisu bili srećni kako čisti kuću i služi muža, zbog čega je njen svekar Halid Šeik (55) zahtevao da je "odmah vrate u Pakistan".

Članovi šire porodice, zabrinuti sa Fatimino zdravlje i dobrobit, pozvali su policiju koja je u julu 2015. došla da obiđe porodicu, ali su policajci u izveštaju naveli da je Fatima dobro i da je zbrinuta. Nažalost, ispostaviće se da Fatima policiji nije mogla da kaže kroz kakav pakao prolazi jer je jedva znala jezik, a i sve vreme posete u sobi je bio i njen svekar.

Šta je sve tačno Fatima trpela u kući svog muža ni dan danas nije poznato, kao ni koliko dugo je trpela nasilje. Niko od članova porodice nije priznao da nesrećnu Fatimu polio korozivnim sredstvo, od kojeg je Fatima imala stravične opekotine po leđima, zadnjici, ali i glavi, a koje su u vreme kada je hospitalizovana već duže bile prisutne.

Isto tako nije otkriveno da li je Fatima bila naterana ili prevarena da popije lek za dijabetičare koji je doveo do stravičnih oštećenja mozga. Ono što se zna jeste da je lek lekar prepisao njenom svekru Halidu, ali da je taj lek, čak i u malim dozama, veoma opasan za ljude koji ne boluju od dijabetesa.

Veruje se da je prošlo između dva i tri dana od uzimanja leka i inhaliranja opasne hemijske supstance pre nego što je Fatima od povreda i dehidracije izgubila svest. Tek tada su Šeikovi pozvali hitnu pomoć.

Uoči izricanja presude sudija je naveo da je porodica lagala hitnu pomoć kobnog dana, govoreći da ne znaju šta se Fatimi dogodilo i zašto je izgubila svest i bila dehidrirana.

Fatimin suprug Asgar osuđen je na svega sedam godina i devet meseci zatvora, istu kaznu dobili su njegovi otac i majka, dok je brat Sakalajn (25) osuđen na šest meseci zatvora i dve godine uslovno, dok je Asgarova sestra (29) osuđena na 18 meseci i dve godine uslovno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kako kažu

    14. februar 2024 | 19:14

    islam tolerantna religija i religija mira i ljubavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA