Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenski stigao u posetu Nemačkoj

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon posete Nemačkoj, Zelenski putuje u Francusku

  • 2
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u posetu Nemačkoj u okviru turneje po evropskim zemljama, čiji je cilj dobijanje veće pomoći za Ukrajinu, a za kasnije danas planirana je poseta Francuskoj.

Zelenski je napisao na društvenim mrežama, nakon što je stigao u Nemačku, da će se sresti tokom dva dana sa nemačkim i francuskim partnerima, da će potpisati bilateralne sporazume o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu i učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Zelenski je naveo da Ukrajina sa saveznicima ulaže sve napore da se rat završi što je pre moguće po, kako je naveo, "fer ukrajinskim uslovima" i da se obezbedi trajni mir.

Kako je najavila kancelarija Zelenskog, ukrajinski predsednik će tokom posete Berlinu i Parizu potpisati bilateralne sporazume o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

Detalji sporazuma koji će biti potpisani sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom još nisu poznati.

Francuski zvaničnici dali su malo detalja o sporazuma između Pariza i Kijeva koji će biti potpisan večeras u Jelisejskoj palati.

Francuski zvaničnici su rekli da sporazum uključuje ekonomske i finansijske elemente i da nije ograničen na vojne.

Ukrajina je saopštila da želi da iskoristi prvi sporazum potpisan sa Velikom Britanijom u januaru kao okvir za sporazume sa Nemačkom i Francuskom.

Britanija je saopštila da je sporazumom predviđena britanska pomoć Ukrajini ukoliko se suoči sa novim ruskim napadom nakon što se tekući sukob okonča.

Očekuje se da će Zelenski takođe održati govor na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, a planirano je da se na marginama toga skupa sastane sa nekoliko zvaničnika, uključujući i potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    16. februar 2024 | 12:37

    Док се овај шепури и проси по ЕУ омладина кости оставља на фронту. Треба га ухапсити и изручити украјинцима што су данас по рововима до струка у води. Монструм има право још да се шећка и кукумаче...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA