Vreme čitanja: oko 7 min.

Trovanje, pad aviona, brutalne likvidacije: Među najžešćim kritičarima Putina bile i žene, i one su mrtve

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ana Politikovskaja i Natalija Estemirova glasno su kritikovale Putina i završile su mrtve

  • 9
Vladimir Putin, Dagestan Foto: Tanjug/AP

Vest o smrti Alekseja Navaljnog potresla je juče čitav svet. Najglasniji kritičar Vladimira Putina umro je u ruskom zatvoru, a nakon što mu je navodno pozlilo posle šetnje. Aleksejeva majka rekla je da ga je videla samo nekoliko dana pre toga i da je bio "živ, zdrav i veseo", a danas bi njegov advokat i članovi porodice trebalo da stignu u zatvor i možda saznaju više detalja o tome kako je Navaljni zaista skončao.

Brojni zapadni lideri odlučni su u tome da je Putin odgovoran za smrt ruskog opozicionog lidera, kojeg su još pre tri godine pokušali da otruju i koji je tad jedva preživeo. Nakon jezivog trovanja Navaljni se lečio u Nemačkoj, ali je onda odlučio da se vrati u Rusiju, gde je odmah uhapšen i potom prebacivan po zatvorima, sve dok nije završio u zloglasnoj koloniji blizu Arktičkog kruga.

Nakon smrti Navaljnog čitav svet se priseća kako su završili brojni Putinovi kritičari. Neki su mrtvi, drugi su u zatvoru, a neku u egzilu. Međutim, Kremlj godinama negira bilo kakvu umešanost u tragedije koje su pokosile one koji su se drznuli da pokažu zube predsedniku Rusije.

Boris Nadeždin

Najsvežiji u sećanjima ljudi jeste svakako opizicioni političar Boris Nadeždin, koji je želeo da bude protivkandidat Putinu na predsedničkim izborima koji će biti održani u martu ove godine.

Iako se sumnjalo da bi Nadeždin mogao da predstavlja ozbiljan izazov Putinu, skupio je više od 200.000 potpisa za kandidaturu.

Iznenadio je neke analitičare snažnim kritikama onog što Kremlj naziva "specijalna vojna operacija u Ukrajini" i rat je nazvao fatalnom greškom, ističući da će se truditi da isti okonča pregovorima.

Međutim, 8. februara mu je zabranjeno da se kandiduje na izborima, a Centralna izborna komisija je saopštila da je našla propuste u potpisima koje je prikupio.

Nadeždin se zaklinjao da će se obratiti Vrhovom sudu ističući da je odluka da se kandiduje na izborima 2024. najvažnija politička odluka koju je doneo u životu.

"Neću se odreći svojih namera", rekao je Nadeždin...

Jevgenij Prigožin

Niko još nije zaboravio ni Jevgenija Prigožina, Putinovog ličnog kuvara kako su ga nazivali koji je napredovao do vođe privatne vojske, koja je prvo ratovala za Putina na mnogim bojnim poljima, uključujući i Ukrajinu, a onda su Prigožinovi Vagnerovci prošle godine krenuli da marširaju na Moskvu...

To se događalo u trenutku kada je Prigožin postao veoma odvažan i sve više je kritikovao rusku vojsku i najviše vojne zvaničnike.

Ceo svet pamti kako su Vagnerovci iz južnog grada Rostova krenuli u marš na Moskvu, što je bio najveći izazov sa kojim se Putin suočio decenijama. Međutim, od očiglednog puta se odustalo na pola puta do ruske prestonice.

Nije prošlo dugo stigla je vest da je Prigožin mrtav. On je stradao u padu privatnog aviona, koji se srušio severno od Moskve. Iako su mnogi spekulisali da je Kremlj itekako umešan u Prigožinovu smrt, nikakvih dokaza za to nema, a zvanična Moskva je više puta demantovala da je Kremlj na bilo koji način umešan u to, govoreći da je "apsolutna laž da je to Putinovo maslo".

Ana Politkovskaja

Svet nije zaboravio ni brutalno ubistvo novinarke Ane Politkovskaje, koja je svirepo ubijena 7. oktobra 2006. godine, na dan Putinovog rođendana. Ana je ubijena u hodniku zgrade gde je živela.

Uoči ubistva ona se predano bavila istraživanjem kršenja ljudskih prava u Čečeniji i korupcijom.

Nakon njene smrti mnogi su okrivili Putina da nije uradio dovoljno da zaštiti novinare.

On je ubistvo opisao kao "odvratno po svojoj okrutnosti" i prokomentarisao da je Anina smrt izazvala više problema za Kremlj nego njen rad.

Boris Nemcov

Bivši zamenik premijera Rusije pod predsednikom Borisom Jeljcinom, Boris Nemcov bio je žestoki kritičar Putina i istaknuti opozicioni lider.

Radio je na izveštaju koji ispituje ulogu Rusije u sukobu u Ukrajini 2015. godine. Međutim, ubijen je pre nego što je završio izveštaj. Imao je svega 55 godina.

Nemcov je ubijen na mostu samo nekoliko metara od Kremlja dok je išao kući noću sa svojom devojkom.

Petorica muškaraca proglašena su krivima za organizovanje i izvršenje naručenog ubistva. Zaur Dadajev, oficir čečenskog lidera i Putinovog saveznika Ramzana Kadirova, proglašen je krivim za ispaljivanje smrtonosnih hitaca.

Kremlj je negirao umešanost u ubistvo.

Aleksandar Litvinjenko

Bivši agent ruske službe bezbednosti FSB, Aleksandar Litvinjenko koji je optužio Putina za korupciju i okrivio ga za zloglasne bombaške napade na stanove u Moskvi koje je Putin, tada premijer, iskoristio kao razlog za početak Drugog čečenskog rata 1999. pobegao je iz Rusije i na kraju dobio britansko državljanstvo.

Litvinjenko je umro u novembru 2006, nedeljama nakon što je popio čaj koji je bio otrovan polonijumom-210, retkim i veoma moćnim radioaktivnim izotopom.

Otrov je progutao tokom sastanka sa dvojicom ruskih špijuna u londonskom hotelu "Milenijum", a smatra se da je ubistvo potpisao lično Putin. Rusija je uvek poricala bilo kakvu umešanost.

Gari Kasparov

Jedan od najvećih šahista svih vremena Gari Kasparov živi u egzilu u Njujorku od 2013. godine.

Bivši svetski šampion postao je strastveni borac protiv Putinove vladavine i učestvovao je u nekim od masovnih opozicionih uličnih protesta koje je organizovao Aleksej Navaljni.

On je rekao da se plaši hapšenja ako bi se vratio u Rusiju.

Ravil Maganov

Predsednik upravnog odbora drugog najvećeg ruskog proizvođača nafte Lukoila, Ravil Maganov, otvoreno je kritikovao rat u Ukrajini.

U saopštenju iz marta 2022. godine, odbor je pozvao da se "što pre okonča oružani sukob” i izrazio "iskreno saosećanje za sve žrtve”.

"Snažno podržavamo trajni prekid vatre i rešavanje problema kroz ozbiljne pregovore i diplomatiju“, stajalo je u saopštenju.

U septembru te iste godine, 67-godišnji Maganov je preminuo nakon što je pao sa prozora šestog sprata Centralne bolnice u Moskvi.

Pol Klebnikov

Istraživački novinar Pol Klebnikov, Amerikanac ruskog porekla, ubijen je ispred svoje kancelarije u pucnjavi iz automobila u Moskvi 2004. godine.

Bio je urednik Forbsa u Rusiji i pisao je o korupciji.

Natalija Estemirova

Natalija Estemirova je bila nagrađivana aktivistkinja za ljudska prava koja je prikupila dokaze o zlostavljanjima u Čečeniji od početka drugog rata 1999. godine. Kidnapovana je u blizini svoje kuće 15. jula 2009. u glavnom gradu Čečenije Groznom.

Nekoliko sati kasnije njeno telo je pronađeno u šumi, sa ranama od vatrenog oružja u predelu glave i grudi.

Tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev je odbacio tvrdnje da je čečenski lider Ramzan Kadirov odgovoran i sugerisao da je ubistvo izvršeno da bi se diskreditovao Kremlj.

Denis Voronjenkov

Bivši ruski političar Denis Voronjenkov bio je otvoreni kritičar Vladimira Putina. Prethodno član komunističke frakcije u donjem domu ruskog parlamenta, Voronjenkov je pobegao u Ukrajinu 2016. i dobio je ukrajinsko državljanstvo.

Ubijen je u Kijevu u martu 2017.

Tadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko opisao je njegovo ubistvo kao "ruski čin državnog terorizma", a te optužbe je Kremlj odbacio.

Boris Berezovski

Bivši milijarder Boris Berezovski živeo je u egzilu u Britaniji od 2000. godine, a pronađen je mrtav 2013. godine.

Svoje bogatstvo stekao je u Rusiji 1990-ih tokom masovne rasprodaje državne imovine nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Iako je godinama bio neverovatno bogat, veruje se da je bogatstvo počelo da se topi. Džejms Niksi, šef ruskog programa Četam hausa, ranije ga je opisao kao "najžešće antikremljovskog, anti-Putina među oligarsima".

"Svakako je bio spreman da potroši svoj novac, ono malo što mu je preostalo, u pokušaju da ga iskoristi za okončanje aktuelnog režima u Rusiji", rekao je Niksi.

Berezovski je pronađen mrtav u svojoj kući u Berkširu. Navodno je bio obešen.

Sergej Skripalj

Sergej Skripalj, pukovnik ruske vojne obaveštajne službe do 1999. godine, nastavio je da radi u ministarstvu spoljnih poslova zemlje do 2003. godine.

Godinu dana kasnije uhapšen je u Moskvi i priznao je da ga je regrutovala britanska obaveštajna služba 1995. godine.

Rekao je da je britanskoj obaveštajnoj službi dao informacije o ruskim agentima u Evropi u zamenu za oko 100.000 dolara.

Skripalj je bio u zatvoru, ali je kasnije pušten prilikom razmene špijuna i preselio se u Veliku Britaniju.

Skripalja su 2018, zajedno sa ćerkom, otrovali nervnim agensom novičok, ali su i on i ćerka preživeli napad.

Kremlj je negirao da je Rusija na bilo koji način umešana u trovanje, opisujući kao neprihvatljive britanske optužbe da su visoki ruski zvaničnici odobrili napad.

Sergej Jušenkov

Liberalni ruski političar Sergej Jušenkov ubijen je iz vatrenog oružja u predgrađu Moskve 2003. godine.

Član Državne Dume i bivši pukovnik sovjetske vojske, Jušenkov je nekoliko puta upucan ispred svoje zgrade.

Učestvovao je u osnivanju Liberalne ruske partije, koja je dobila punu registraciju samo nekoliko sati pre nego što je ubijen.

Jušenkov je rado govorio protiv Putina i rata u Čečeniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    17. februar 2024 | 07:36

    Putin,Hitler 21 veka!

  • Зоран

    17. februar 2024 | 08:19

    А колико су противника побиле америчке, британске, израелске и друге западне обавештајне службе па се нико не узбуђује. Колико су САД и њихови западни савезници лицемерни показује геноцид који спроводи Израел над Палестинцима без неке значајније осуде, а лажни прогон Шиптара деведесетих и ликвидација терористичке групе послужила је као разлог за бомбардовање Србије. Наравно да ће свака озбиљна држава да пошаље у затвор онога који ради против ње као што је то радио Наваљни, а не видим уопште разлог да у затвору буде ликвидиран јер више није био озбиљна претња Путину.

  • Ezra

    17. februar 2024 | 07:47

    Amerikanci to resavaju demokratski optuze, uzmu pare, naprave beskucnika, i milina,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA