≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gotovo je, pala je Avdijevka: Komandant ukrajinske vojske objavio povlačenje iz ključnog grada

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinska vojska naredila povlačenje svojih snaga iz Avdijeveke

  • 18
Avdijevka Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Ukrajinska vojska saopštila je da je povukla svoje trupe iz Avdijevke - ključnog grada na istoku države koji je mesecima bio pod opsadom ruskih invazionih snaga.

Komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski rekao je da je postupio ovako "kako bi izbegao opkoljavanje i sačuvao živote i zdravlje vojnog osoblja".

Dodao je da su trupe premeštene na "povoljnije linije".

Njegov zamenik rekao je da Rusi imaju ogromnu artiljerijsku prednost i da napreduju "preko leševa svojih vojnika".

Avdijevka - ulaz u okupirani ukrajinski grad Donjeck - bila je zahvaćena žestokim borbama mesecima i sada je gotovo potpuno uništena, piše BBC.

To je bio grad na bojnom polju od 2014. godine, kada su ruski borci zauzeli velike delove istočnih oblasti Donjecka i Luganska.

Pad Avdijevke označava najveću promenu na više od 1.000 km dugom frontu od kada su ruske trupe zauzele obližnji grad Bahmut u maju 2023. godine.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je punu invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

U saopštenju na Fejsbuku rano u subotu, general-pukovnik Sirski rekao je da je njegova odluka zasnovana na "operativnoj situaciji oko Avdijevke".

- Naši vojnici su obavili svoju vojnu dužnost sa dostojanstvom, učinili sve što je moguće da unište najbolje ruske vojne jedinice, naneli značajne gubitke neprijatelju u ljudstvu i opremi - napisao je.

General Sirski - koji je imenovan za vrhovnog komandanta zemlje pre samo nekoliko dana - rekao je da ukrajinske trupe "preduzimaju mere za stabilizaciju situacije i održavanje položaja".

U odvojenom saopštenju ubrzo nakon toga, jedan od njegovih zamenika rekao je da su trupe već napustile Avdijevku i prešle na "prethodno pripremljene položaje".

"U situaciji kada neprijatelj napreduje preko leševa svojih vojnika, sa desetostruko većom prednošću u artiljeriji, pod stalnim bombardovanjem, ovo je jedino ispravno rešenje", dodao je general Oleksandr Tarnavski.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi ranije je upozorio da je Avdijevka "u opasnosti da padne pod rusku kontrolu".

Rekao je da je to uglavnom "zato što ukrajinske snage na terenu nemaju artiljerijske municije".

"Rusija šalje talas za talasom regrutovanih snaga da napadaju ukrajinske položaje", rekao je.

"I zato što Kongres još nije usvojio dodatni zakon, nismo mogli da obezbedimo Ukrajini artiljerijske granate koje im očajnički trebaju da poremete ove ruske napade."

Ranije ove nedelje, Senat SAD odobrio je paket strane pomoći od 95 milijardi dolara (75 milijardi funti) - uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu - nakon meseci političkih prepucavanja, ali se suočava sa teškim putem u Predstavničkom domu.

Ukrajina je zavisna od snabdevanja oružjem od SAD i drugih zapadnih saveznika kako bi se borila protiv Rusije - mnogo veće vojne sile sa velikim rezervama artiljerijske municije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je u četvrtak da neuspeh SAD-a da odobri nastavak vojne pomoći Ukrajini već ima uticaja na bojnom polju.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. februar 2024 | 08:17

    SLAVA PUTINU!!! SLAVA RUSIJI!! NATO POBEDITI NECE!!!

  • Trange-frange

    17. februar 2024 | 07:48

    Samo vi slusajte mentore iz Sad, nece vas biti!

  • RS

    17. februar 2024 | 07:28

    KMEEEE,KMEEEE,ŠMRC tako prolaze nato slugani.Uskoro ima da vas nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA