Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenski: U 2024. moramo obnoviti svetski poredak zasnovan na pravilima

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinski predsednik je rekao da nedostatak pristupa oružju njegove zemlje jača ruskog predsednika Vladimira Putina

  • 17
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je ukrajinski otpor ruskoj agresiji uz podršku saveznika Kijeva zaustavio uništavanje svetskog poretka zasnovanog na pravilima i da "2024. mora biti trenutak za njegovu potpunu obnovu".

On je na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da trenutno ne postoji niko za koga rat koji je u toku u Evropi ne predstavlja pretnju.

"Ako ne reagujemo sada, Putin će uspeti da naredne godine učini katastrofalnim i za druge države. Obaveštajna zajednica je toga svesna. Ukrajina je već razbila mitove kojima je Rusija pokušavala da zamagli stvarnost i u koje je svet, nažalost, verovao", naglasio je Zelenski.

On je dodao da je postojao mit da je "Evropa preslaba da bi se branila" i da je umesto toga Evropa "postala globalna sila koja je prevazišla zavisnosti od Rusije".

Zelenski je naglasio da je zahvalan na bezbednosnom sporazumu sa Nemačkom koji je potpisan u petak u Berlinu, kao i onom koji je potpisan između Ukrajine i Francuske u Parizu i naveo da je to samo "početak implementacije sporazuma zasnovanih na bezbednosnoj deklaraciji G7".

Ukrajinski predsednik je rekao da nedostatak pristupa oružju njegove zemlje jača ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Nažalost, držanje Ukrajine u veštačkom deficitu naoružanja, posebno u nedostatku artiljerije i dalekometnih sposobnosti, omogućava Putinu da se prilagodi trenutnom intenzitetu rata", rekao je on u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Zelenski je pomenuo grad Avdejevku, odakle su se ukrajinske trupe danas povukle i rekao da je ta odluka doneta da bi se "spasli životi Ukrajinaca".

"Ne pitajte Ukrajinu kada će se rat završiti. Zapitajte se zašto je Putin još u stanju da ga nastavi?" rekao je Zelenski.

On je ponovio optužbe na račun ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa smrću Alekseja Navaljnog i naveo da je tim, kako je rekao, "ubistvom" kritičara Kremlja, iz Moskve "poslata jasna poruka učesnicima konferencije u Minhenu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xy

    17. februar 2024 | 12:12

    Ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se olupaju

  • Krle

    17. februar 2024 | 12:04

    Moramo Zeleni u pravu si. Samo ima jedan problem,moras gazdama da kazes da se sklone sa Kosova i da povuku priznanja,bez toga ne vidim sta ima da se vrati na pre. Tu su dali amin velikima da otimaju i rade sta oni hoce.

  • kiza

    17. februar 2024 | 12:16

    Ne ke…j, na ciji poredak mislis? Onaj koji dozvoljava da radite sta hocete jer “imate ledja”

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA