Vreme čitanja: oko 1 min.

Tihanovska: Moj muž je već četiri godine u zatvoru, ne znam ni da li je živ

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tihanovska: Moj muž je već četiri godine u zatvoru, ne znam ni da li je živ

  • 0
Svetlana Tihanovskaja Belorusija Foto: Tanjug/AP

Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska izjavila je danas da se njen suprug Sergej Tihanovski već četiri godine nalazi u zatvoru u Belorusiji i dodala da ne zna da li je živ, pošto, kako navodi, advokatu nije bilo dozvoljeno da ga poseti.

Ona je na panel diskusiji u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, koju je moderirala bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton, rekla da sebe smatra "slučajnom političarkom" jer je, kako je navela, 2020. godine njen suprug bio taj koji je želeo da se kandiduje za predsednika Belorusije.

"Međutim, beloruski diktator Aleksandar Lukašenko, koji vlada skoro 30 godina, strpao ga je u zatvor. U tom trenutku sam odlučila da se kandidujem za predsednika umesto svog muža", istakla je Tihanovska.

Prema njenim rečima, pre ulaska u politiku bila je "obična domaćica".

"Ali za mene je postalo strašno važno to što je moj muž radio. On je bio poznati jutjuber, išao je od grada do grada, pitao ljude šta misle o zemlji i šta misle o diktaturi. Osetila sam ogromnu podršku beloruskog naroda", rekla je opoziciona političarka koja se preselila u Litvaniju, nakon što je pobegla iz Belorusije.

Ona je dodala da su je "sve demokratske zemlje odmah prepoznale kao pravog lidera Belorusije".

Prema njenim tvrdnjama, u Belorusiji trenutno ima oko 1.500 političkih zatvorenika, ali ističe da je "realan broj mnogo veći jer režim krije te ljude".

"Politički zatvorenici u beloruskim zatvorima se tretiraju kao u gulagu. Ljude fizički i moralno ponižavaju, maltretiraju ih. Nemaju nikakvu medicinsku negu", navela je Tihanovska.

Njen suprug, Sergej Tihanovski, uhapšen je u maju 2020. godine, dok se pipremao da se kandiduje kao protivkandidat beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

U decembru 2021. godine osuđen je na 18 godina zatvora zbog organizovanja masovnih nemira i "izazivanja mržnje".

Suđenje Tihanovskom je bilo zatvoreno za javnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA