≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbin osuđen zbog 5 smrtnih slučajeva posle trovanja kajmakom u Austriji: Otkriveno šta je ubilo ljude

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ipak, optužbe protiv bivšeg šefa mlekare, poreklom iz Srbije, koji tvrdi svoju nevinost, proširile su se

  • 0
Trovanje hranom Zlatibor, deca Borča Foto-ilustracija: Shutterstock

Menadžer mlekare srpskog porekla osuđen je na 13 meseci zatvora zbog slučaja masovnog trovanja kajmakom napravljenim u mlekari u Austriji, što je za posledicu imalo smrt 5 osoba.

Sud u Bečkom Neuštadtu zavirio je iza kulisa mlekare "Gloggnitz" u Donjoj Austriji. Bivši direktor kompanije osuđen je na 13 meseci zatvora zbog teške nemarne smrti i višestrukih ozbiljnih telesnih povreda.  Kako prenosi kosmo.at, smrtonosne listerije pronađene su u njihovom kajmaku.

Svedočenja tokom suđenja, koje je počelo u septembru 2023. godine, naslikala su mračnu sliku uslova u fabrici sira: pacovi, crna plesan i neprijatan miris bili su samo neki od opisanih nedostataka. Takođe je otkriveno da nije bilo obuke o higijeni za zaposlene i da su vozila za dostavu bila nedovoljno hlađena.

Napad i prinuda

Ipak, optužbe protiv bivšeg šefa mlekare, poreklom iz Srbije, koji tvrdi svoju nevinost, proširile su se. Tužilac je iznenadio optužbama za neverstvo, telesne povrede, pokušaj telesne povrede i prinudu.

"Povredio je telo svoje supruge u kancelariji tako što ju je grubo uhvatio za vrat i pljunuo", rekla je.

Prikazan je video zapis incidenta iz 10. marta 2023. godine, na kojem se čuje žena kako glasno vrišti i radnik koji je odgurnut. Optuženi se branio: "Nisam je udario, samo sam je stisnuo i možda je malo jače uhvatio tog dana." Radnik koji je svedočio potvrdio je da nije povređen ni na koji način.

Još jedna optužba se odnosi na bankrot mlekare Gloggnitz. Bivši šef navodno je ukrao novac iz kase. Kako bi se izbeglo odlaganje postupka, nove optužbe su izuzete i planirano je da se čuju 14. marta.

"Kod obolelih  pacijenata pronađen je isti soj listerije kao i u mlekari Gloggnitz. Nema sumnje da ovi sojevi pripadaju istom izvoru. Listerije mogu poticati samo iz ove izvora. U ovim slučajevima vidimo samo vrh ledenog brega. Sigurno je bilo mnogo više bolesti koje su prošle neprimećeno jer su bile blaže", naveli su stručnjaci.

Bivši direktor je izrazio kajanje u svojim završnim rečima: "Najtragičnija stvar u ovom procesu su ljudi koji više nisu među nama. Bez obzira na to da li je to moja krivica, to je najgora stvar koja se mogla dogoditi. Izuzetno mi je žao."

Izrazio je želju da se postupak brzo završi i da može "iskreno nastaviti" svoj život.

Pored kazne od 13 meseci zatvora, bivšem menadžeru sira izrečena je i obaveza da isplati 25.000 evra odštete za troje obolelih. Presuda još nije pravosnažna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA