Vreme čitanja: oko 1 min.

Hiljade Meksikanaca na protestu sa ciljem da "zaštite demokratiju" uoči izbora

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Demonstranti su na današnjem protestu iskazali i nezadovoljstvo drugim obeležjima Obradorove administracije, uključujući, kako navode, neuspeh u suzbijanju nasilja koje je u toj zemlji raspostranjeno

  • 0
meksička policija, meksiko, kartel Foto: Shutterstock

Hiljade građana okupile su se danas na glavnom trgu u Meksiko Sitiju kako bi podržale izbornom telo te zemlje, Nacionalnu izbornu instituciju (INE), uoči glasanja o širokom paketu ustavnih reformi koje je meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador poslao Kongresu i koji uključuje reformu INE.

Organizatori protesta tvrde da se na trgu u Meksiko Sitiju okupilo oko 700.000 ljudi, što bi mogao da predstavlja jedan od najvećih protesta protiv meksičkog predsednika.

Međutim, vlada Meksiko Sitija, koju kontroliše Lopez Obradorova stranka MORENA nije saopštila koliko se građana okupilo u centru meksičke prestonice, prenosi Rojters.

Demonstranti su danas optužili Lopesa Obradora da pokušava da vlast koncentriše u rukama vlade, iako je on ranije rekao da će poštovati rezultate izbora.

Lopes Obrador nije krio da će paket koji je upućen Kongresu na glasanje uticati na debatu pre izbornog glasanja 2. juna na kome će njegova politička naslednica Klaudija Šejnbaum verovatno pobediti, iako je rekao da je malo verovatno da će većina reformi proći.

Prema jednom delu reformi, INE bi bio pretvoren u Nacionalni institut za izbore i konsultacije, koji bi preuzeo lokalna državna izborna tela i smanjio broj savetnika koji se nalaze na čelu grupe.

Prema toj reformi, izborne sudije bile bi birane putem narodnog glasanja.

Demonstranti su na današnjem protestu iskazali i nezadovoljstvo drugim obeležjima Obradorove administracije, uključujući, kako navode, neuspeh u suzbijanju nasilja koje je u toj zemlji raspostranjeno.

Opšti izbori u Meksiku zakazani su za 2. jun, a birači će na njima izabrati novog predsednika na šestogodišnji mandat, svih 500 članova Predstavničkog doma i svih 128 članova Senata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Masovne tuče i pucnjave dešavaju se svaki čas, a ljudi 2 puta zaključavaju domove: Anketa Novi Pazar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA