≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ozbiljna koalicija kreće na Hute: EU pokreće pomorsku misiju za zaštitu brodova na Crvenom moru

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU pokreće pomorsku misiju za zaštitu brodova na Crvenom moru

  • 0
Jemen Amerika Crveno more Foto: Tanjug/AP

Evropska unija je u ponedeljak pokrenula pomorsku misiju u Crvenom moru "da bi obnovila i zaštitila slobodu plovidbe" u tom regionu, javlja Rojters.

"Odbrambena pomorska bezbednosna operacija", nazvana Eunavfor Aspides, dolazi nakon što su iranski orijentisani militanti Huti počeli da napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u njenom ratu s Izraelom.

"Evropska unija brzo reaguje na neophodnost obnavljanja pomorske bezbednosti i slobode plovidbe u veoma strateškom pomorskom koridoru", rekao je u saopštenju visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"U okviru svog odbrambenog mandata, operacija će obezbediti pomorsku situacionu svest, pratiti plovila i zaštititi ih od mogućih napada sa više domena na moru", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano koliko će plovila biti uključeno, a portparol EU nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Ali, diplomate EU su ranije rekle Rojtersu da će u početku uključiti tri broda pod komandom EU kao deo takozvane Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (CSDP).

Nemačka je već poslala fregatu za protivvazdušnu odbranu ranije ovog meseca da se pridruži misiji, a dvoje diplomata reklo je Rojtersu da bi Francuska i Italija takođe doprinele.

EU je saopštila da će misija biti aktivna duž glavnih morskih linija komunikacije u moreuzu Baab al-Mandab i moreuzu Hormuz, kao i međunarodnim vodama u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Zalivu Oman i Pesrijskom zalivu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA