Vreme čitanja: oko 1 min.

Džulijan Asanž se nije pojavio na sudu zbog bolesti: Počelo dvodnevno saslušanje u slučaju Vikiliksa

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Danas se ne oseća dobro, zbog toga nije prisutan u sudnici", rekao je na otvaranju ročišta na londonskom Visokom sudu Asanžeov advokat Edvard Ficgerald

  • 1
Julian Assange, Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas se nije pojavio na zakazanom suđenju u Londonu, kako se navodi zbog bolesti. Pred londonskim Vrhovnim sudom danas je počelo dvodnevno saslušanje povodom poslednje moguće žalbe osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Džulijan se od 2019. godine nalazi u britanskom zatvoru, a danas se nije pojavio pred sudom zbog bolesti, prenosi BBC.

"Danas se ne oseća dobro, zbog toga nije prisutan u sudnici", rekao je na otvaranju ročišta na londonskom Visokom sudu Asanžeov advokat Edvard Ficgerald.

Asanžeovi advokati će pokušati da ospore odluku o izručenju na dvodnevnome saslušanju pred sudijama Visokog suda u Londonu. Njegova žena Stela prošli vikend je rekla da se radi o pitanju života i smrti.

Na dvodnevnom saslušanju će britansko pravosuđe presuditi o odluci britanske vlade koja je u junu 2022. godine odbila žalbu za izručenje u SAD.

Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022. godine, nakon što ga je sudija isprva obustavio zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja, odnosno opasnosti od samoubistva u slučaju da ga deportiraju.

Podsetimo, Vikiliks se proslavio 2010. kada je objavio videosnimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. ubija desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavio je hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskoga predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, plus za krivično delo zloupotrebe informacione tehnologije, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Asanž i njegove pristalice ukazuju da ga štiti Prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu izražavanja i tvrde da je on postupao kao novinar koji je otkrivao pogrešne poteze američke vojske.

Američke vlasti tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente i ukazuju da za takav zločin nema opravdanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA