Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanski projektil pao kod obala Amerike: Skandal potresa Kraljevsku mornaricu

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U toku je potraga za projektilom

  • 7
Raketa, projektil, podmornica, Trident Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Britanski projektil srušio se u okean kod obale Floride tokom retkog probnog lansiranja britanske nuklearne podmornice, što je sramotan udarac za Kraljevsku mornaricu, javlja SkyNews.

Ministarstvo odbrane je u utorak uveče potvrdilo da se dogodila "anomalija" sa vežbom u kojoj je učestvovao HMS Vanguard, ali je portparol insistirao da nuklearno sredstvo odvraćanja – kamen temeljac odbrane Velike Britanije – "ostaje bezbedno, bezbedno i efikasno".

Greška je imala neke veze s tim što je to bilo probno ispaljivanje, a izvor je rekao da bi lansiranje bilo uspešno da je stvarno izvedeno sa nuklearnom bojevom glavom.

To je drugi neuspeh projektila Trident za zastarelu flotu nuklearnog oružja Kraljevske mornarice, prethodni je zabeležen 2016.

Velika Britanija ima četiri nuklearno naoružane podmornice koje su zadužene da obezbede da jedan čamac bude neprekidno na moru kako bi odvratio nuklearne pretnje od neprijatelja kao što je Rusija i da budu spremne da odgovore ako se dogodi najgore i Britanija ili njeni saveznici budu suočeni sa nuklearnim napadom.

Pojašnjavajući šta se dogodilo, The Sun je naveo da je projektil Trident 2 uspešno izbačen iz vode u vazduh pomoću kompresovanog gasa u lansirnoj cevi.

Ali pojačivači prvog stepena nisu se zapalili i projektil od 60 tona, opremljen lažnim bojevim glavama, pao je u Atlantski okean i potonuo.

"Napustila je podmornicu, ali je samo pljusnula, tik pored njih", naveo je izvor.

Odmah se otpočela potraga za projektilom, kako bi se izvukla veoma osetljiva municija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rođa

    21. februar 2024 | 08:19

    Britanci imaju neprijatelje ?? , ne mogu da verujem!? Zadnjih hiljadu godina uništavaju i otimaju sve što može na zemlji i još im je malo.

  • Zoran

    21. februar 2024 | 08:43

    Ovi tripuju da su neka vojna sila šlepajući se za Ameriku.Bili su vojna sila kada su sa brodova topovima uništavali domorodačka naselja po Aziji i Africi a posle ih dokusurivali puškama i bajonetima.I od tada floskula "carstvo u kojem sunce nikada ne zalazi."

  • Kad neznaju

    21. februar 2024 | 08:23

    PRE BI NAŠ VOJNIK IZ TUPIŽNICE PRECIZNIO POGAĐAO CILJK

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA