Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovako je trajala Asanžova borba za izbegavanje izručenja SAD: Sve je počelo 2006. godine

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Advokati Džulijana Asanža, osnivača WikiLeaksa, su u utorak započeli poslednju rundu pravnog izazova kako bi sprečili njegovo izručenje iz Britanije u SAD

  • 3
Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Osnivač WikiLeaks Džulijan Asanž se više od decenije bori da izbegne izručenje Sjedinjenim Državama gde bi se suočio sa optužbama u vezi sa objavljivanjem ogromne količine poverljivih dokumenata od strane njegove organizacije, piše AP.

On je u pritvoru u londonskom zatvoru visoke bezbednosti od 2019. godine, a prethodno je proveo sedam godina u samoizgnanstvu u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Njegovi advokati su u utorak započeli poslednju rundu pravnog izazova kako bi sprečili njegovo izručenje iz Britanije u SAD.

Viši sud u Londonu juče je saslušao njihovu stranu priče, a nastavak suđenja zakazan je za danas, kada će se sudu obratiti američki advokati.

Ovako su izgledali ključni događaji u dugotrajnoj pravnoj sagi:

2006: Asanž osniva WikiLeaks u Australiji. Grupa počinje da objavljuje osetljive ili poverljive dokumente.

2010: U nizu postova, WikiLeaks je objavio gotovo pola miliona dokumenata koji se odnose na ratove SAD u Iraku i Avganistanu.

Avgust 2010: Švedski tužioci izdaju nalog za hapšenje Asanža na osnovu navoda jedne žene o silovanju i navoda druge o zlostavljanju. Nalog je ubrzo nakon toga povučen, a tužioci navode nedovoljne dokaze za optužbe za silovanje. Asanž negira optužbe.

Septembar 2010: Švedski direktor tužilaštva ponovo otvara istragu o silovanju. Asanž odlazi iz Švedske u Britaniju.

Novembar 2010: Švedska policija izdala je međunarodnu poternicu za Asanžom.

Decembar 2010: Asanž se predao policiji u Londonu i zadržan je u pritvoru do saslušanja za ekstradiciju. Visoki sud odobrava Asanžu kauciju.

Februar 2011: Okružni sud u Britaniji odlučio je da Asanž bude izručen Švedskoj.

Džulijan Asanž, izručenje presuda Asanž u ambasadi Ekvadora u Londonu Foto: Tanjug/AP

Jun 2012: Asanž ulazi u ambasadu Ekvadora u centru Londona, tražeći azil 19. juna, nakon što su njegove žalbe na odluku o ekstradiciji propale. Policija je postavila non-stop stražu da ga uhapsi ako izađe iz ambasade.

Avgust 2012: Asanžu je Ekvador dao politički azil.

Jul 2014: Asanžu odbijaju ponudu za poništenje naloga za hapšenje koji je protiv njega izdat u Švedskoj. Sudija u Stokholmu potvrdio je nalog za seksualni prestup protiv dve žene.

Mart 2015: Švedski tužioci traže da ispitaju Asanža u ambasadi Ekvadora.

Avgust 2015: Švedski tužioci odustaju od istrage o nekim optužbama protiv Asanža zbog zastarelosti; istraga o optužbama za silovanje ostaje aktivna.

Oktobar 2015: Metropolitenska policija ukida 24-časovnu stražu ispred ekvadorske ambasade, ali kaže da će uhapsiti Asanža ako izađe, čime je okončana trogodišnja policijska operacija za koju se procenjuje da je koštala milione.

Februar 2016: Asanž tvrdi da je "potpuno opravdano" to što je Radna grupa UN-a za proizvoljno pritvaranje našla da je nezakonito pritvoren i preporučuje da odmah bude oslobođen i da mu se da nadoknada. Britanija taj nalaz naziva "iskreno smešnim".

Septembar 2018: Predsednik Ekvadora kaže da njegova zemlja i Britanija rade na zakonskom rešenju da se Asanžu dozvoli da napusti ambasadu.

Oktobar 2018: Asanž sudski traži od Ekvadora da mu obezbedi osnovna prava na koja je ta država pristala kada mu je prvi put dala azil.

Novembar 2018: Istraživač je otkrio podnesak američkog suda za koji se čini da nenamerno otkriva postojanje zapečaćenog krivičnog postupka protiv Asanža. Nisu potvrđeni nikakvi detalji.

Virus Outbreak-UN-World Leaders Ecuador Lenjin Moreno Foto: Tanjug/AP/UNTV

April 2019: Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno okrivljuje WikiLeaks za nedavne optužbe za korupciju; Vlada Ekvadora povlači Asanžov status azilanta. Londonska policija uhapsila je Asanža u ambasadi Ekvadora zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, kao i u ime američkih vlasti.

Maj 2019: Asanž je osuđen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije 2012.

Maj 2019: Vlada SAD optužuje Asanža po 18 tačaka zbog objavljivanja poverljivih dokumenata preko WikiLeaksa. Tužioci kažu da je bio u zaveri s analitičarem obaveštajnih službi Vojske SAD Čelsi Mening da hakuje računar Pentagona i objavi tajne diplomatske depeše i vojne fajlove o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Novembar 2019: Švedski tužilac odustaje od istrage o silovanju.

Maj 2020: Saslušanje za izručenje Asanža je odloženo zbog pandemije kovida.

Wikileaks Foto: Wikileaks

Jun 2020: SAD podignu novu optužnicu protiv Asanža za koju tužioci kažu da naglašava njegove napore da obezbedi i objavi poverljive informacije.

Januar 2021: Britanski sudija presudio je da Asanž ne može biti izručen SAD jer će se verovatno ubiti ako bude zadržan u teškim zatvorskim uslovima u SAD.

Jul 2021: Visoki sud daje dozvolu vladi SAD da uloži žalbu na odluku nižeg suda kojom se blokira Asanžovo izručenje.

Decembar 2021: Visoki sud je odlučio da su američka uveravanja o Asanžovom pritvoru dovoljna da garantuju da će se prema njemu postupati humano.

Mart 2022: Najviši britanski sud odbija da Asanžu odobri žalbu na njegovo izručenje.

Jun 2022: Britanska vlada naređuje izručenje Asanža Sjedinjenim Državama. Asanž se žali.

20. februar 2024: Asanžovi advokati pokrenuli konačnu pravnu bitku za zaustavljanje njegovog izručenja na Višem sudu.

(Telegraf.rs)

Video: Pristalice Džulijana Asanža se okupljaju u Londonu: Ne žele njegovo izručenje Americi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    21. februar 2024 | 14:39

    Vrlo bitan lik! Ako se izruči, pravac Guantanamo, iza toga smrt, ni Bog mu ne može pomoći. Niko neće smeti ništa da piše, kao i u koroni!

  • Muharem Beogradjanin

    21. februar 2024 | 14:09

    Sloboda Asanžu!!!!! Dole sa Velikom Britanijom!!!!!

  • Vukodlak

    21. februar 2024 | 13:35

    Igramo igru bez granica. Saveznici ,ali spijuni su spijuni.Mnogo znacajni, ulozeno mnogo para,puni informacija ,i treba ih gajiti. Cudi me da se toliko ,odugovlaci proces?? Nebitan lik ,ali malo halabuke nije na odmet??!! 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA