Vreme čitanja: oko 1 min.

Ponovo se otvara istraga o smrti čuvenog pesnika: Mnogi odavno upiru prstom na državu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošle godine, komisija međunarodnih eksperata dostavila je Apelacionom sudu Santjaga dugoočekivani izveštaj o smrti autora "20 pesama ljubavi i jedne očajnika"

  • 0
Pablo Neruda Foto: Profimedia/Sputnik/Lev Ivanov

Čileanski žalbeni sud naložio je u utorak ponovno otvaranje istrage o smrti levičarskog pesnika i nobelovca Pabla Nerude 1973. godine, ubrzo nakon što je vojska preuzela vlast u puču, javlja Rojters.

Sud je u saopštenju naveo da je poslušao zahtev Nerudine porodice i male čileanske Komunističke partije, dodajući da istraga o njegovoj smrti nije bila "iscrpna" i da još treba preduzeti korake koji bi pomogli "razjašnjavanju činjenica".

Prošle godine, komisija međunarodnih eksperata dostavila je Apelacionom sudu Santjaga dugoočekivani izveštaj o smrti autora "20 pesama ljubavi i jedne očajnika".

Panel je preokrenuo dokumente koji su uključivali laboratorijske izveštaje iz Kanade i Danske, kao i izveštaje eksperata. Konkretni detalji izveštaja veštaka nisu objavljeni.

U svom saopštenju, Apelacioni sud je naveo da je takođe naredio testove rukopisa, analize testova koje su izvršili stručnjaci s Univerziteta Mekmaster i Kopenhagen, kao i pregled dosijea i ekspertskih izjava.

Grupa stranih forenzičkih eksperata je 2017. godine sugerisala da Pablo Neruda nije umro samo od raka, kako je zvanično navedeno, i nije isključila da su "treće strane" umešane u njegovu smrt u prvim danima 17-godišnje diktature Augusta Pinočea.

Kada je umro 23. septembra 1973, Neruda je bio član Centralnog komiteta Komunističke partije Čilea i smatran je nacionalnim pesnikom Čilea i najvažnijim intelektualcem.

Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1971. godine, dve godine pre nego što je socijalistički predsednik Salvador Aljende, kome je Neruda bio blizak, svrgnut od strane vojske pod Pinočeom.

Manuel Araja, pesnikov vozač, tvrdi da je Neruda dobio smrtonosnu injekciju od agenata Pinočeove hunte koji su se infiltrirali u kliniku Santa Marija gde se lečio. Apelacioni sud se nije osvrnuo na Arajinu optužbu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA