Vreme čitanja: oko 2 min.

Zamrznuti embrioni su ljudska bića: Sud u Alabami šokirao svojom odlukom

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudija je citirao i deo odluke prema kojoj se smrt fetusa u trudnoći tretira kao smrt maloletnika i da od toga nisu izuzeta ni deca koja se nalaze "izvan materice"

  • 2
vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Vrhovni sud u Alabami presudio je da se zamrznuti embrioni mogu smatrati decom, a odluka je doneta nakon tužbe tri para čiji su embrioni uništeni tokom jednog incidenta na jednoj klinici za lečenje neplodnosti.

"Nerođena deca su deca, bez obzira na stadijum razvoja, ili fizičku lokaciju, ili druge karatkeristike", rekao je sudija Džej Mičel u odluci Vrhovnog suda u Alabami.

Sudija je citirao i deo odluke prema kojoj se smrt fetusa u trudnoći tretira kao smrt maloletnika i da od toga nisu izuzeta ni deca koja se nalaze "izvan materice", prenosi AP.

Kritičari se sa ovom odlukom ne slažu i smatraju da će ona imati posledice po lečenje neplodnosti i zamrzavanje embriona.

vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

Sudije su donele odluku prema državnom zakonu iz 1872. godine da će svi roditelji imati pravo na tužbu zbog smrti maloletnog deteta, što se odnosi i na nerođenu decu.

Jedna vellika bolnica u Alabami već je najavila da će obustaviti vantelesnu oplodnju, dok razmatra posledice odluke Vrhovnog suda.

"Žao nam je što ovo utiče na pokušaje pacijenata da dobiju bebu vantelesnom oplodnjom, ali moramo da procenimo da li naši pacijenti i lekari mogu da budu krivično gonjeni ili kažnjeni zbog poštovanja standardne procedure pri tom tretmanu", navela je u saopštenju portparolka univerzitetske bolnice Alabame u Birmingemu.

"Ova presuda kaže da je oplođena jajna ćelija zapravo osoba. I to dovodi u pitanje dosadašnju praksu vantelesne oplodnje", kaže Barbara Kolura, direktorka Nacionalnog udruženja za neplodnost.

Nacionalno udruženje za neplodnosnt je ovu presudu ocenilo kao "užasan razvoj događaja za ljude kojima je potrebna vantelesna oplodnja".

Trudna žena, trudnica, stomak Foto: Shutterstock

Ona kaže da se za pacijente otvaraju mnoga pitanja uključujući i to da li mogu da zamrznu embrione stvorene tokom tretmana neplodnosti ili da li mogu da doniraju ili unište embrione.

Parovi, koji su bili podvrgnuti uspešnoj vantelesnoj oplodnji, ostale embrione su čuvali u medicinskom centru Mobile Infirmary, gde se 2020. godine dogodio incident. Jedan od pacijenata je zalutao u prostoriju, uzeo nekoliko embriona, bacio ih na pod i "ubio", navodi se u presudi.

Sudija su tako odlučile da parovi čiji su embrioni uništeni mogu da tuže zbog izazivanja smrti iz nehata.

Grupe protiv abortusa pozdravile su ovu odluku. U Alabami je abortus inače potpuno zabranjen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darosava

    22. februar 2024 | 16:09

    Ni nacisti nisu bili ovoliki krvoloci, šta se radi sa živu decu !? Pa nisu im majkama dozvolili da ih rađaju kao kilo mesa, što bi rekao naš bivši ministar a sada se(r)nator u Republici Srpskoj.

  • Драган

    24. februar 2024 | 00:42

    Шта је ту шокантно, људски живот започиње зачећем а не рођењем. Од тренутка зачећа то је јединствено и једно одређено конкретно људско биће - прекраћивање живота - у било којој фази развоја - је прекраћивање живота једном одређеном и конкретнм људском бићи - или ти - убиство.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA