Vreme čitanja: oko 1 min.

OPCV: Utvđeno da je Islamska država koristila hemijsko oružje u Siriji

Vreme čitanja: oko 1 min.

OPCV: Utvđeno da je Islamska država koristila hemijsko oružje u Siriji

  • 0
Islamska država, ISIS, zastava Foto: Mark Gabrenya/Alamy/Profimedia

Organizacija za zabranu hemisjkog oružja (OPCV) saopštila je da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država (ID) najverovatniji počinioci napada hemijskim oružjem u gradu Mareja na severu Sirije u septembru 2015. godine.

''Postoje razumni razlozi da se veruje da su 1. septembra 2015, tokom kontinutiranih napada sa ciljem da se zauzme grad Mareja u Siriji, jedinice ID koristile sumporni gas", saopšteno je iz OPCV, prenosi Rojters.

Tim za istragu i identifikaciju OPCV-a otkrio je da je 11 osoba koje su bile u kontaktu sa "crnom, opakom supstancom" pronađenom u projektilima na mestu napada, imalo simptome u skladu sa izloženošću sumpornom gasu, za koji je poznato da je kancerogen.

Utvđeno je da je ta supstanca ispaljivana sa položaja pod kontrolom ID.

''Nijedan drugi entitet nije posedovao sredstva, motive i sposobnosti da upotrebi sumporni gas u sklopu napada na Mareju 1. septembra 2015. godine'', navodi se u saopštenju.

Ranije istrage OPCV otkrile su da je sirijska vlada koristila nervni agens sarin u napadu u aprilu 2017, da je bacala boce sa gasom na stambene zgrade u sirijskom gradu Dumi pod kontrolom pobunjenika 2018. godine, kao i da je više puta je koristila hlor kao oružje, što Sirija odbacuje, okrivljujući pripadnike ID za upotrebu hemijskog oružja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA