Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD podržavaju ideju da Rute nasledi Stoltenberga na čelu NATO-a

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kirbi: SAD podržavaju ideju da Rute nasledi Stoltenberga na čelu NATO-a

  • 0
Mark Rute Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

SAD podržavaju ideju da odlazeći holandski premijer Mark Rute nasledi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Ranije danas portal Politiko preneo je, pozivajući se na neimenovani izvor, da se idejom da Rute nasledi Stoltenberga slaže predsednik SAD Džozef Bajden.

Britanski Forin ofis saopštio je da podržava Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu sledećeg generalnog sekretara NATO alijanse, dok je Rotjers javio da Francuska takođe podržava tu ideju, prenosi Rojters.

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu, a isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša.

Stoltenebergov mandat kao generalnog sekretara Alijanse, koji traje od 2014, ističe u oktobru, a jedan od glavnih zadataka njegovog naslednika bić da nastavi da obezbeđuje pomoć Ukrjaini u ratu protiv Rusije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA