≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oboren Putinov superavion? Ukrajinci tvrde da su oborili letelicu vrednu 330 miliona dolara

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lokacija pada aviona je oko 322 km od fronta na jugu Ukrajine

  • 10
Russian air force A-50 Foto: Wikimedia

Ukrajinci navode da su nad Azovskim morem oborili ruski avion Beriev A-50U/M, vojni radar, čija je vrednost 330 miliona dolara.

Lokacija pada aviona, oko 322 km od fronta na jugu Ukrajine, mogla bi da ukaže da je četvoromotorni radar avion sa 15 članova posade ili pretrpeo mehanički kvar ili pogođen dok je leteo blizu fronta i pokušao da se vrati u bazu u Krasnodaru pre eksplozije, navodi Forbes.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama u petak navodno prikazuje olupinu koju guta vatra u Krasnodar Kraju u Rusiji, istočno od Azovskog mora.

Ukrajinske vazduhoplovne snage navode sa su oborile A-50 uz asistenciju obaveštajnog direktorata u Kijevu. Kako bilo, to je užasan udarac za rusko vazduhoplovstvo. Izgubili su, uglavnom zbog ukrajinskih dalekometnih zenlja-vazduh raketa, čak devet najboljih aviona za samo mesec dana, uključujući A-50 koji su Ukrajinci oborili nad Azovskim morem u januaru.

Pre tog obaranja, ruska vojska je imala samo devet modernizovanih A-50U/Ms, a sad je brojka spala na sedam, od kojih nije moguće sve aktivirati u bilo koje vreme.

A-50 igra veoma važnu pomoćnu ulogu u dvogodišnjem ruskom ratu protiv Ukrajine. Pomažu da se na vreme detektuju nadolazeće ukrajinske rakete, ali i u prenosu radio signala od snaga na frontu do glavnih štabova, koji mogu da budu udaljeni stotinama kilometara.

Na samom početku rata, Rusi su rasporedili A-50 severno i južno od Ukrajine i držali ih na distanci da bi smanjili rizik od ukrajinskih S-300 sistema.

(Telegraf.rs)

Video: Srušio se ruski avion kod granice sa Ukrajinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. februar 2024 | 19:57

    NATO I AMERI VEC ODAVNO RATUJU NA UKRAJINSKOJ STRANI I AKO JE OBIREN RUSKI AVION NIJE NIKAKVO CUDO ALI SE ZNA DA GINU I AMERICKI I NATO OFICIRI U UKRAJINI !!!

  • Гаргамел

    23. februar 2024 | 19:54

    Запад једино што уме, сме и може је да подмукло удари на ненаоружане ... фронтално да удари НЕ сме !!!

  • Dejan

    23. februar 2024 | 19:57

    Greska u koracima, unisten jos jedan američki pvo sistem Patriot u Ukrajini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA