≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mape Ukrajine pre rata i posle dve godine borbi: Ovako su se vodile bitke u žarištima sukoba

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Malo se šta promenilo na terenu od oktobra 2022. godine

  • 42
Volodimir Zelenski Ukrajina na mapama: Tok rata sa Rusijom Foto: Institute for the Study of War, Tanjug/AP

Prošlo je dve godine od početka rata u Ukrajini, a ruske snage ove nedelje napravile su očigledan proboj.

Ukrajina je povukla svoje trupe iz Avdijivka - ključnog grada na istoku koji su mesecima opsedale ruske snage - i obližnje fabrike koksa, što je Kijevu omogućilo da tamo popuni svoje redove, piše BBC.

U oktobru Rusija je pokrenula niz napada na grad, što je značilo da su Ukrajinci mogli da stignu do Donjecka, koji je pod kontrolom Rusije.

Avdijivka je grad u kom se odvijaju borbe od 2014. godine, kada su borci, uz podršku Rusije, zauzeli velike delove istočnih regiona - Donjecka i Luganska.

Avdijivka je imala skoro 30.000 stanovnika pre rata, skoro svi su napustili grad koji je skoro potpuno uništen.

Njegov "pad" označava najveću promenu na liniji fronta dugoj više od 1.000 kilometara otkako su ruske trupe zauzele obližnji Bahmut u maju 2023. godine. Bahmut ostaje ključna tačka duž linija fronta zajedno sa oblastima oko Robotina i južnije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je to pozdravio kao "važnu pobedu", iako je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva reklo da je "verovatno da ruskim snagama nedostaje borbena efikasnost da odmah iskoriste zauzimanje Avdijivke".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je odluka o povlačenju doneta da bi bili spaseni životi vojnika i za to okrivio slabljenje snabdevanja Zapada oružjem.

Ukrajina izuzetno zavisi od snabdevanja oružjem iz SAD i drugih zapadnih saveznika kako bi nastavila da se bori protiv Rusije - mnogo veće vojne sile sa obiljen artiljerijske municije.

Bitka za Bahmut

Bahmut je izdržao neke od najtežih borbi u ratu. Iako je Ukrajina stekla teritoriju u okolnim oblastima tokom leta, nedavne procene američkih analitičara sa Instituta za proučavanje rata (ISW) ukazuju na to da su ruske snage napredovale oko grada.

"Žarišta" na jugu

Rusija je takođe polako napredovala južnije u blizini sela Robotine i Verbove u Zaporožju - oblasti u kojoj je Ukrajina postigla određeni uspeh tokom svoje kontraofanzive tokom 2023. godine. Kada je Ukrajina ponovo zauzela Robotin u avgustu, nadali su se da će njene snage uspeti da preseku kopneni koridor do Krima, čineći linije snabdevanja Moskve komplikovanijim.

Ranije ove nedelje ukrajinski komandanti rekli su da su ruske snage pokrenule više napada na njihove položaje u toj oblasti, ali su insistirali na tome da su ti napadi odbijeni.

Međutim, ISW je rekao da geolocirani snimci pokazuju da su ruske snage nedavno napredovale do zapadne i južne periferije sela, dok ruski vojni blogeri tvrde da su još više napredovali.

Takođe se čini da je Rusija ponovo zauzela teritoriju na istočnoj obali reke Dnjepar u oblasti oko sela Krinki, oko 30 kilometara od grada Hersona.

Ukrajina je prvi put objavila da je napravila proboj u Krinkiju sredinom novembra - reka je razdvojila ukrajinske i ruske snage otkako su se moskovske trupe povukle iz Hersona pre godinu dana.

Ukrajina se nadala da bi gradić mogla da iskoristi kao bazu za početak prebacivanja oklopnih vozila i sistema protivvazdušne odbrane preko reke, čime bi se približila proboju na Krim, poluostrvo koje je Rusija ilegalno anektirala 2014. godine.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da su ruske snage ponovo zauzele Krinke, ali je ISV rekao da vizuelni dokazi otvorenog koda i ukrajinsko i rusko izveštavanje sugerišu da ukrajinske snage i dalje imaju ograničeno uporište u toj oblasti.

Napadi na rusku flotu

U međuvremenu, Ukrajina je nastavila sa napadima na rusku Crnomorsku flotu, uključujući očigledno potapanje amfibijskog broda Cezar Kunikov kod obale Krima.

Ukrajinska obaveštajna uprava objavila je snimak na kojem su, kako je rečeno, pomorske bespilotne letelice Magura V5 napale brod u blizini grada Alupka.

Nije bilo potvrde od strane ruske mornarice da je Cezar Kunikob potopljenu Cenom moru, već samo da je uništeno šest ukrajinskih dronova.

Kremlj je takođe odbio da komentariše incident. Međutim, Ministarstvo odbrane Velike Britanije napominje da bi to bilo treće takvo plovilo, koje se koristi za pružanje logističke podrške floti i širim ratnim naporima u Ukrajini, koje će biti uništeno u ukrajinskim udarima.

"Ukrajinska genijalnost je vrlo verovatno odvratila Rusiju od slobodnog delovanja u zapadnom Crnom moru i omogućila Ukrajini da preuzme pomorski zamah od Rusije", dodaje se.

Dva dana kasnije proruski vojni blogeri su izvestili da je komandanta Crnomorske flote admirala Viktora Sokolova zamenio viceadmiral Sergej Pinčuka.

Oni su spekulisali da je to možda posledica uspeha Ukrajine, iako je moguće da je Sokolov poginuo u napadu na sedište Crnomorske flote u Sevastopolju u septembru.

Ukrajina je takođe uspela da obori nekoliko ruskih aviona poslednjih nedelja - uključujući Su-34 i Su-35S na istoku Ukrajine u ponedeljak.

Dve godine borbi

Ruski napad je počeo desetinama raketnih udara na gradove širom Ukrajine pre zore 24. februara 2022. godine.

Ruske kopnene trupe su brzo ušle i u roku od nekoliko nedelja kontrolisale su velike oblasti Ukrajine i napredovale do predgrađa Kijeva. Ruske snage su bombardovale Harkov i zauzele su teritoriju na istoku i jugu do Hersona i opkolile lučki grad Mariupolj.

Ali oni su skoro svuda naleteli na veoma jak ukrajinski otpor i suočili se sa ozbiljnim logističkim problemima sa slabo motivisanim ruskim trupama koje su trpele nestašicu hrane, vode i municije.

Ukrajinske snage su takođe brzo rasporedile oružje koje je isporučilo Zapad, kao što je protivtenkovski sistem Nlav, koji se pokazao veoma efikasnim protiv ruskog napredovanja.

Do oktobra 2022. slika se dramatično promenila i pošto nije uspela da zauzme Kijev, Rusija se potpuno povukla sa severa. Od tada se malo šta promenilo na terenu.

(Telegraf/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buda

    24. februar 2024 | 15:03

    Otimanje dela Ukrajine je pandan otimanju dela Srbije.

  • ime

    24. februar 2024 | 12:09

    Ma sravnili su ih rusi sve sa zemljom za 7 dana. Sve preuzeli 😂😂😂

  • Nikolas

    24. februar 2024 | 12:14

    NATO RAT PROTIV RUSIJE SA CILJEM UNISTENJA RUSIJE ULAZI U 3 GODINU!!! NATO ZELI POBEDU I VLADAVINU SVETOM !!! NATO JE ZAUSTAVLJEN A RAT CE POTRAJATI JOS DUGA AKO SE NEZAVRSI NUKLEARNIM RATOM STO SE NEMOZE ISKLJUCITI NAZALOST!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA