Vreme čitanja: oko 3 min.

Skandal kakav vojska SAD ne pamti: Lekaru preti 330 godina zatvora, poznati svi detalji užasa

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drugi penzionisani vojnik rekao je da ga je Stokin seksualno zlostavljao u tri navrata i opisao slično iskustvo dobijanja "alternativne procene"

  • 0
vojska, vojnik, SAD, američki vojnik Foto: Profimedia

Vojni lekar Majkl Stokin suočava se sa 50 tačaka optužnice za nedolično seksualno ponašanje. Brojni američki mediji, koji prate suđenje u Vašingtonu, već su ga prozvali najvećim vojnim krivičnim progonom za seksualno zlostavljanje.

Tridesetosmogodišnji Stokin optužen je da je seksualno zlostavljao 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smeštenoj unutar Zajedničke baze Luis MekKord u Vašingtonu, jednoj od najvećih vojnih baza u SAD.

Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine. Mnogi slučajevi uključivali su dodirivanje genitalija pacijenata, a optuženi je navodno pokušao da prikrije seksualno zlostavljanje lažno tvrdeći da dodirivanje ima "medicinsku svrhu".

Očekivalo se da će se Stokin izjasniti da nije kriv za optužbe, ali on je odlučio da odloži izjašnjavanje na prvom saslušanju. Robert Kapovila, advokat optuženog lekara, pozvao je javnost da se suzdrži od izricanja presude dok se slučaj ne završi.

"Nameravamo da se borimo protiv svake pojedine optužbe dok porota ne donese presudu. Do tada se iskreno nadamo da je vojska SAD u potpunosti biti spremna da poštuje ustavna prava vojnika Stokina u svakoj fazi ovog procesa, unutar i van sudnice. Pozivamo sve da zadrže otvoren um, da upamte da se Stokin smatra nevinim i da shvate da ova borba tek počinje", rekao je advokat.

Dvojica bivših Stokinovih pacijenata u ekskluzivnim intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo poverenje. Obojica su ispričala svoja svedočanstva anonimno, zbog straha od odmazde.

Oba muškarca, koji su sada u penziji, opisali su da su posećivali Stokina zbog fizičkog bola. Kad bi završili sami s lekarom u sobi, bili su zamoljeni da se skinu, a on bi im zatim pregledao donji deo tela i genitalno područje, neprikladno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, penzionisani narednik 1. klase koji je potražio lekarsku pomoć na temelju preporuke za lečenje artritisa u ramenima, rekao je da je prvo bio "veoma zbunjen" Stokinovim temeljnim pregledom.


"Ja i doktor Stokin ostali smo sami u sobi. Prvo mi je pregledao ramena, a zatim me zamolio da ustanem, spustim pantalone i podignem ogrtač. Lice dr Stokina bilo je u nivou mojih prepona i počeo je da mi dira genitalije", rekao je bivši Stokinov pacijent.

Drugi penzionisani vojnik rekao je da ga je Stokin seksualno zlostavljao u tri navrata i opisao slično iskustvo dobijanja "alternativne procene".

Obojica su rekli da je to iskustvo na njih ostavilo duboke emocionalne ožiljke.

"Nisam mogao da se nateram da pričam o tome što mi se dogodilo čak ni sa svojom suprugom. Bilo mi je jako neugodno", rekao je vojnik.

Obojica kažu da nameravaju da svedoče na vojnom sudu 7. oktobra.

"Emotivno je, to nije nešto na šta sam navikao", rekao je vojnik o predstojećem svedočenju.

"Mogu se nositi s puno stvari. Mogu se nositi s ljutnjom, mogu se nositi s borbom, ali emocije i takve stvari, to je lično", rekao je.

U septembru su dve Stokinove žrtve, jedna u penziji, a druga još aktivna u službi, optužile su vojsku i Ministarstvo odbrane za nemar jer nisu sprečili navodno zlostavljanje.

"Činjenica da je dr Stokin mogao da zlostavlja toliko pacijenata uverljiv je dokaz da je vojska bila nemarna u nadziranju doktora", tvrdi Kristin Dan, okoja zastupa dvojicu vojnika.

Istraga će ostati otvorena tokom suđenja, a Odeljenje za kriminalističku istragu vojske SAD sprovesće dalju istragu ako se pojave dodatne žrtve.

U međuvremenu, Stokin je suspendovan i ne može da prima pacijente, ali njegova lekarska licenca još je aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravlja savezne države Vašington.

Tužioci su rekli da će "nastaviti da procenjuju" hoće li tražiti istražni zatvor na temelju potencijalne opasnosti da bi Stokin "mogao da pobegne ili počini dalje neprimereno ponašanje."

Bude li proglašen krivim, Stokin bi se mogao suočiti s kaznom zatvora i nečasnim otpustom. Bude li osuđen prema svim tačkama optužnice, Stokin bi mogao da dobije kaznu zatvora u trajanju od 330 godina, ako bi se kazne služile uzastopno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA