Vreme čitanja: oko 1 min.

Zelenski: Planovi kontraofanzive procureli u Rusiju, spremamo sledeću

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Naši planovi kontraofanzivnih akcija bili su na stolu Kremlja pre nego što su kontraofanzivne akcije počele", rekao je Zelenski

  • 12
Volodimir Zelenski, Krim Foto-kolaž: Shutterstock, Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sugerisao je u nedelju da su planovi za dugo očekivanu kontraofanzivu Kijeva prošle godine procureli u Rusiju pre vremena, javlja France 24.

Ukrajinska kontraofanziva 2023. godine, pokretana milijardama dolara zapadnog oružja, uglavnom je propala, ne uspevši da probije više linija ruske odbrane i utvrđenja.

"Naši planovi kontraofanzivnih akcija bili su na stolu Kremlja pre nego što su kontraofanzivne akcije počele", rekao je Zelenski u nedelju na konferenciji za novinare u Kijevu.

Njegova kancelarija je kasnije potvrdila AFP-u da je Zelenski mislio na to da Moskva dobija osetljive informacije o ukrajinskim vojnim planovima.

Zelenski nije izneo nikakve druge detalje o curenju informacija.

Dalje je rekao da Kijev priprema "nekoliko" verzija svoje strategije na bojnom polju za 2024. kako bi izbegao ponavljanje grešaka.

Upitan da li Ukrajina ima planove za još jedan pokušaj kontraofanzive ove godine, on je rekao:

"Imamo plan, jasan plan. Biće pripremljeno nekoliko planova zbog curenja informacija."

Ruske snage se sada vraćaju u napredovanje preko istočne Ukrajine, nakon što su zauzele simbolični grad Avdijevku, želeći da pojačaju svoju prednost u municiji i ljudstvu.

Zelenski je takođe naveo i da je "trenutno nemoguće sesti za pregovarački sto sa Putinom", jer on, kako tvrdi, ne želi nikoga i ništa da čuje.

"Da li je moguće razgovarati sa gluvom osobom? Da li je moguće razgovarati sa osobom koja ubija svoje protivnike? Pitanje je na pravnom i političkom nivou. Ponudićemo platformu na kojoj on može da prihvati da je izgubio ovaj rat i da je to bila velika greška", rekao je Zelenski.

On je potvrdio i da će Kijev predati svoj mirovni plan Moskvi na konferenciji u Švajcarskoj, ali da to ne treba tumačiti kao pregovore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    25. februar 2024 | 21:26

    Ovaj je gori od cirkuzanta. Za 5 godina Ukraine nece ni biti.

  • Nikolas

    25. februar 2024 | 22:07

    ZAPADU JE VAZNO DA STO VISE SLAVENA POGINE I TO PRAVOSLAVACA!!! A U IZRAELU DA STRADAJU JEVREJI I PALESTINCI -MUSLIMANI I HRISCANI!!! TO IM JE BIO I CILJ KADA SU HINKIJA AMERI DOVELI NA VLAST I ZAPOCEO 2 SVETSKI RAT!!!

  • milos

    25. februar 2024 | 21:33

    covece godinu dana pricali sami krece protivofanziva. prvi put u istoriji ratovanja jedna strana najavljuje kontraofanzivu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA