Vreme čitanja: oko 5 min.

Serijski ubica koji 50 godina čeka izvršenje smrtne kazne biće uskoro pogubljen: Svi ga zavoleli zbog poezije

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Neki od naših popravnih službenika odrasli su uz Toma Kriča", rekao je u petak direktor popravnog odeljenja Ajdaha Džoš Tjualt

  • 0
Tomas Judžin Krič Foto: Idaho Department of Correction

Gotovo 50 godina zatvorsko osoblje u Ajdahu servira Tomasu Judžinu Kriču tri obroka dnevno, proverava ga tokom obilazaka i vodi ga na lekarske preglede, piše AP.

Ove srede, od nekih zatvorskih radnika u Ajdahu biće zatraženo da ga ubiju.

Ako ne bude odloženo izvršenje u poslednjem trenutku, 73-godišnjak, jedan od osuđenika na smrt sa najdužim stažom u SAD, biće pogubljen smrtonosnom injekcijom zbog ubistva kolege zatvorenika čarapom napunjenom baterijom 1981.

Kričevo ubistvo Dejvida Džensena, mladog čoveka s invaliditetom koji je služio kaznu za krađu automobila, bilo je njegovo poslednje na širokom putu razaranja koji je doveo do toga da bude osuđen za pet ubistava u tri američke savezne države. Takođe je osumnjičen za najmanje pola tuceta drugih ubistava.

Ali sada, decenijama kasnije, Krič je uglavnom poznat unutar zidova Institucije maksimalne bezbednosti u Ajdahu samo kao Tom, matorac koji je primer za dobro ponašanje i ima sklonosti za poeziju. Njegov neuspešan pokušaj pomilovanja čak je naišao na podršku bivšeg upravnika zatvora, zatvorskog osoblja koje je ispričalo da im je pisao pesme podrške ili saučešća, ali i sudije koji je Kriča osudio na smrt.

"Neki od naših popravnih službenika odrasli su uz Toma Kriča", rekao je u petak direktor popravnog odeljenja Ajdaha Džoš Tjualt.

"Naš upravnik ima dugogodišnju vezu sa njim. ... Postoji bliskost i odnos koji je izgrađen tokom vremena."

Priznao ubistva pod "serumom istine"

Kričevi advokati podneli su niz žalbi u poslednjem trenutku na četiri različita suda poslednjih meseci pokušavajući da zaustave pogubljenje, što bi bilo prvo u Ajdahu u poslednjih 12 godina. Oni su tvrdili da odbijanje Ajdaha da kaže gde je nabavljen lek za pogubljenje krši njegova prava i da je dobio neefikasnu pomoć advokata.

Tročlano veće Devetog okružnog apelacionog suda SAD odbacilo je u petak argument da Krič ne bi trebalo da bude pogubljen jer ga je osudio sudija, a ne porota.

Nije jasno koliko je ljudi Krič, rodom iz Ohaja, ubio pre nego što je zatvoren u Ajdahu 1974. U jednom trenutku je tvrdio da je ubio čak 50 ljudi, ali mnoga priznanja su data pod uticajem sada diskreditovanog "seruma istine" i ispunjena su čudnim pričama o okultnim ljudskim žrtvovanjima i ugovorenim ubistvima za moćnu motociklističku bandu.

Procenjuje se da je ubio najmanje 11 ljudi

Zvanične procene variraju, ali vlasti se obično fokusiraju na 11 smrtnih slučajeva. Kričevi advokati nisu odmah odgovorili na telefonske pozive iz Asošijeted presa.

Godine 1973. Kriču je suđeno za ubistvo 70-godišnjeg Pola Šrejdera, penzionera koji je izboden na smrt u motelu u Tusonu, u Arizoni, gde je Krič živeo. Krič je koristio Šrejderove kreditne kartice i vozilo da bi otišao iz Tusona za Portland, Oregon. Porota ga je oslobodila, ali vlasti kažu da ne sumnjaju da je on bio odgovoran.

Sledeće godine, Krič je na nekoliko meseci prebačen u državnu bolnicu Oregon. Zaradio je propusnicu za vikend i otputovao u Sakramento u Kaliforniji, gde je ubio Vivijan Grant Robinson u njenoj kući. Krič je zatim koristio Robinsonov telefon da obavesti bolnicu da će se vratiti dan kasnije. Taj zločin je ostao nerasvetljen sve dok Krič kasnije nije priznao dok je bio u pritvoru u Ajdahu; nije osuđen do 1980.

Nakon što je pušten iz Državne bolnice u Oregonu, Krič je dobio posao na održavanju u crkvi u Portlandu. Imao je stambeni prostor u crkvi i tamo je pucao i ubio 22-godišnjeg Vilijama Džozefa Dina 1974. Vlasti veruju da je tada ubio i Sandru Džejn Ramsamudž u prodavnici u Salemu gde je radila.

Krič je konačno uhapšen u novembru 1974. On i devojka su stopirali u Ajdahu kada su ih pokupila dva slikara, Tomas Arnold i Džon Bredford. Krič je ubio oba muškarca, a devojka je sarađivala sa vlastima.

Ubistvo u zatvoru

Dok je bio u pritvoru, Krič je priznao niz drugih ubistava. Činilo se da su neka izmišljena, ali on je pružio informacije koje su dovele policiju do tela Gordona Lija Stantona i Čarlsa Tomasa Milera u blizini Las Vegasa i Rika Stjuarta Mekenzija (22) u blizini Bagsa u Vajomingu.

Krič je prvobitno bio osuđen na smrt zbog ubistva slikara. Ali nakon što je američki Vrhovni sud zabranio automatske smrtne kazne 1976. godine, njegova kazna je preinačena u doživotni zatvor.

To se promenilo nakon što je ubio Džensena, koji je služio kaznu zbog krađe automobila. Džensenov život nije bio lak: kao tinejdžer je pretrpeo gotovo smrtonosnu povredu iz vatrenog oružja zbog koje je ostao s ozbiljnim invaliditetom, uključujući delimičnu paralizu.

Džensenovi rođaci su se usprotivili Kričevom zahtevu za pomilovanje. Oni su Džensena opisali kao nežnu dušu i šaljivdžiju koji je voleo lov i vreme na otvorenom. Njegova ćerka, koja je imala četiri godine kada je ubijen, govorila je o tome kako ga nikada nije upoznala i kako je nepravedno što je Krič još tu kada njen otac nije.

"Daje pozitivan doprinos svojoj zajednici"

Kričeve pristalice, u međuvremenu, kažu da su ga decenije provedene u zatvorskoj ćeliji promenile. Jedna službenica zatvora za osuđenike na smrt rekla je odboru za uslovni otpust prošlog meseca da, iako ne može da razume patnju koju je Krič zadao drugima, on je sada osoba koja daje pozitivan doprinos svojoj zajednici. Datum njegovog pogubljenja biće težak svima u zatvoru, rekla je ona, posebno onima koji ga poznaju godinama.

"Ne želim da odbacujem ono što je uradio i nebrojene ljude na koje je to uticalo na zaista značajan način", rekao je Tevalt, direktor zatvora.

"U isto vreme, takođe ne možete odbaciti efekat koji će to imati na ljude koji su uspostavili vezu sa njim. U četvrtak, Tom neće biti tamo. Znate da se neće vratiti u tu jedinicu - to je stvarno. Bilo bi zaista teško ne osetiti neku emociju u vezi sa tim."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA