≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španski naučnici otkrili visokopatogen virus na neočekivnaom mestu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Virus je pronađen u dva uzorka mrtvih ptica pomoraca, koje su argentinski naučnici pronašli u blizini argentinske antarktičke baze "Primavera"

  • 2
11 Antarctica, antarktik, ledeni breg Foto: Flickr / Andreas Kambanis

Grupa naučnika, predvođena istraživačem CSIC-a Antoniom Alkamijem, koji radi u španskoj antarktičkoj bazi "Gabrijel de Kastilja", na ostrvu Desepšn, potvrdila je prisustvo visokopatogenog virusa ptičjeg gripa prošlog 24. februara, saopštilo je špansko Ministarstvo za nauku, inovacije i univerzitete.

Konkretno, virus je pronađen u dva uzorka mrtvih ptica pomoraca, koje su argentinski naučnici pronašli u blizini argentinske antarktičke baze "Primavera".

Uzorci su dobijeni uz korišćenje maksimalnih zaštitnih mera kako bi se izbeglo prenošenje virusa na ljude.

Kada su uzorci uzeti, virusi prisutni u njima su odmah deaktivirani kako bi se omogućilo njihovo bezbedno proučavanje. Nakon toga, uzorci su prevezeni argentinskim brodom Kombinovane antarktičke patrole, uz sve mere bezbednosti, u špansku antarktičku bazu "Gabrijel de Kastilja" na ostrvu Desepšn, gde su ih analizirali istraživači CSIC-a Anđela Vaskez i Antonio Alkami.

Analiza je ubedljivo pokazala da su ptice bile zaražene podtipom ptičjeg gripa H5 i da je najmanje jedna od uginulih ptica sadržala visokopatogeni virus ptičjeg gripa. Ove analize su se sastojale od specifičnih PCR-ova za virus gripa i podtip H5, nakon čega je usledilo sekvenciranje regiona sečenja proteaze, koji sa 100% sigurnošću definiše prisustvo visokopatogenog virusa ptičjeg gripa.

Ova potvrda je moguća zahvaljujući međunarodnoj saradnji, posebno s Argentinom, i koordinaciji španskog polarnog komiteta.

Međunarodne antarktičke organizacije koje su sarađivale su: Naučni komitet za istraživanje Antarktika (SCAR) i Savet menadžera nacionalnih antarktičkih programa (COMNAP), koji su obavešteni o otkrićima, kako to zahteva Ugovor o Antarktiku.

Ovo otkriće će omogućiti pripremanje nacionalnih polarnih programa kako bi se izbeglo prenošenje infekcije ljudskim sredstvima i, pre svega, izbegla zaraza ljudi.

Ovo otkriće po prvi put pokazuje da je visokopatogeni virus ptičjeg gripa stigao na Antarktik uprkos udaljenosti i prirodnim barijerama koje ga odvajaju od drugih kontinenata. Ovo otkriće takođe može objasniti smrt ptica zabeleženih tokom leta na Antarktiku.

Ova varijanta je pronađena na mnogim mestima na severnoj hemisferi, a od prošlog leta i na južnoj hemisferi. Virus je nedavno opisan na subantarktičkim ostrvima, ali do danas, iako su zabeležena značajna uginuća nekih ptica na teritoriji Antarktika, nijedna zemlja nije dokazala prisustvo navedenog virusa na teritoriji Antarktika.

Španija je pokrenula protokol protiv visokopatogenog ptičjeg gripa na Antarktiku u novembru, pre početka kampanje, koju su svi učesnici programa savesno pratili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaza

    26. februar 2024 | 08:12

    I sada sigurno ce mrtva ptica da odleti i stigne prvo u Kinu,pa Ameriku i na kraju u Evropi i Balkanu ,i eto opet antivakseri bice krivi sto je ,,mrtva ptica "pobegla .

  • Mile

    26. februar 2024 | 00:21

    Pa ne čačkaj ništa ludaci. Oni samo viču joj mi nasli. Pa neka ste ostavite ga. Svaki virus ako nema domaćina umire do nedelju dana ako nema domaćina. Naj ozloglašeniji i najopakiji i zliji virus svih vremena zvani kovid preživi samo 24h. I to na metalnoj površini. Tako su naučnici rekli. Nači ne diraj i neka crkne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA