Vreme čitanja: oko 4 min.

Jeziv pokušaj ubistva sveštenika u Italiji: Mafijaš sipao izbeljivač u vino za pričest

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Otac Feliče Palamara, otvoreni kritičar kriminalne mreže 'Ndrangeta, dao je izbeljivač u svoje pričešćeno vino

  • 0
Pričest Ilustracija: Pixabay

Osumnjičeni mafijaški gangster stavio je izbeljivač u vino za pričešće u drskom pokušaju da otruje parohijskog sveštenika poznatog po tome što je govorio protiv organizovanog kriminala, javlja The Telegraph.

Otac Feliče Palamara primetio je čudan miris iz flaša u kojima je bilo vode i vina dok je predvodio misu u gradu Sesaniti, u južnom regionu Kalabrije – uporištu moćne mafijaške mreže 'Ndrangeta.

Odmah je obustavio službu i pozvao policiju. Testovi su otkrili da flaše sadrže izbeljivač.

Policija analizira snimke sigurnosnih kamera kako bi pokušala da identifikuje ko je ušao u crkvu i hemikalijom kontaminirao vodu i vino.

Gutanje izbeljivača bilo bi posebno opasno za sveštenika jer pati od astme i srčanih problema.

Akt zastrašivanja

Čini se da je očigledan pokušaj ubistva izveden u znak odmazde za to što je osudio prisustvo 'Ndrangete u gradu.

Ta mafijaška organizacija zarađuje milione evra godišnje od trgovine kokainom i drugih kriminalnih aktivnosti.

"Siguran sam da ovaj čin zastrašivanja nema nikakve veze sa mojim parohijanima, jer sam ovde već 10 godina i uvek sam imao dobre odnose sa ljudima u parohiji", rekao je sveštenik za list Korijere dela sera.

"Nećemo dozvoliti nikome da nanese štetu parohiji. Niko ne može zaustaviti grad koji zaslužuje iskupljenje i koji želi da raste."

U avgustu prošle godine, lokalno gradsko veće je raspušteno zbog sumnje na mafijašku infiltraciju – što je mera koja se često preduzima u naseljima na jugu Italije, gde je uticaj mafijaških grupa i dalje snažan.

Pretnje smrću i drugim sveštenicima

Ovaj incident nije prvi put da se ovom svešteniku preti. Pre nekoliko nedelja, njegov automobil je izgreban, a dobijao je i preteća pisma.

"Osećam se mirno, iako se nadam da će snage pravde uspeti da dođu do dna ovih krivičnih dela", rekao je on.

Ranije ovog meseca, nakon što mu je automobil oštećen, otac Feliče je kritikovao "one koji nas uznemiravaju", aludirajući na 'Ndrangetu.

"Ali nastaviću da se molim za njih, sve dok ne vidimo u njima promenu. I dalje ih volim, čak i ako je svaki njihov gest prožet mržnjom i besom. Vratiću im sa ljubavlju i milosrđem, jer jedino oružje koje znam je oprost."

Drugi sveštenici u gradu i organizacije civilnog društva takođe su terorisani, uključujući oca Frančeska Pontorijera, koji je dobio pretnje smrću i pronašao mrtvu mačku na haubi svog automobila.

U drugom napadu, svešteniku po imenu Đani Rigoli, koji dolazi iz župe Varapodio u blizini grada Ređo Kalabrija, zapaljen je i uništen automobil ranije ovog meseca.

Biskupska konferencija Kalabrije osudila je ono što je nazvala "čin vandalizma" i rekla da Kalabriju "ne mogu i ne smeju da predstavljaju kriminalci koji su zaslepljeni mafijaškim mentalitetom. Ovakvo ponašanje ne predstavlja Kalabrijce."

Biskupi su insistirali da Crkva radi na "promociji mira i zakonitosti" u tom regionu na vrhu italijanske "čizme".

Otac Pino de Masi, sveštenik koji je uključen u udruženje za borbu protiv mafije Libera, izrazio je solidarnost sa ciljanim sveštenicima, rekavši da će Crkva nastaviti da vrši pritisak za "oslobođenje od potčinjavanja mafiji", istovremeno promovišući "obrazovanje sledeće generacije s alternativnom kulturom mafijaškoj."

Kampanju protiv sveštenika osudio je lokalni katolički biskup Atilio Nostro.

"Biskupija prolazi kroz period stradanja kao rezultat ovih zastrašivanja, koji nemaju nikakve veze sa normalnim hrišćanskim životom parohija. Ne smemo se prepustiti ovom mentalitetu", rekao je on

Ana Serđi, profesorka kriminologije na Univerzitetu u Eseksu i stručnjak za 'Ndrangetu, rekla je da su sveštenici bili na meti jer su osudili mafiju i govorili u korist zakona i reda.

"Ovi sveštenici su u poslednjih nekoliko godina počeli da postaju malo glasniji o potrebi da se rekonstruišu društvene veze teritorije, da se odupru i osude moć klanova."

"Ovo nije prvi put da je otac Feliče pretrpeo zastrašivanje – on i drugi članovi sveštenstva u ovoj oblasti bili su meta u poslednjih nekoliko meseci. Lokalni klanovi 'Ndrangete imaju uticaj na život njegovog i drugih sela u provinciji."

'Ndrangeti zadat jak udarac mega-suđenjem

'Ndrangeti je zadat udarac u novembru kada je više od 200 mafijaša, političara, javnih zvaničnika i biznismena osuđeno na ukupno 2.200 godina zatvora zbog zločina u vezi sa mafijom na vrhuncu najvećeg krivičnog suđenja u Italiji za poslednjih više od 30 godina.

Dugotrajno "maksi-suđenje" podiglo je poklopac na dubokom nivou dosluha između 'Ndrangete i elemenata ekonomije i države. Optuženi su osuđeni za širok spektar krivičnih dela, od ubistva i trgovine oružjem do iznude, lihvarstva, trgovine drogom i pranja novca.

Suđenje je bilo toliko veliko da je morala biti izgrađena specijalna sudska zgrada unutar bivšeg telefonskog centra u kalabrijskom gradu Lamezia Terme.

Ali, analitičari su sve vreme upozoravali da su u suđenju učestvovali mafijaši iz samo jednog dela Kalabrije i da nema šanse da dovede do smrti 'Ndrangete, koja se proširila daleko izvan svojih kalabrijskih korena i sada ima interese širom sveta, od Kanade i Južne Amerike do Australije.

Veruje se da ima godišnji prihod od oko 50 milijardi evra, od čega je najveći deo od trgovine kokainom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA