Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog sirupa protiv kašlja umrlo 68 dece: U zatvoru završile 23 osobe

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Optuženi su proglašeni krivim za utaju poreza, prodaju nekvalitetnih ili falsifikovanih lekova, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, nemar, falsifikovanje i davanje mita

  • 0
Dete, devojčica, gušenje,  hitna pomoć SAD Foto- kolaž: Shutterstock

Sud u Uzbekistanu osudio je 23 ljudi na zatvor zbog 68 dece koja su umrla nakon konzumacije sirupa protiv kašlja. Optuženi su proglašeni krivim za utaju poreza, prodaju nekvalitetnih ili falsifikovanih lekova, zloupotrebu položaja i ovlašćenja, nemar, falsifikovanje i davanje mita.

Kazne se kreću od dve do 20 godina zatvora.

Kontaminirane sirupe je proizvela indijska kompanija Marion Biotech, a u Uzbekistanu ih je distribuirala firma Quramax Medical. Najveću kaznu od 20 godina zatvora dobio je Sing Ragvendra Pratar, izvršni direktor Quramax Medicala, prenosi Index.hr.

Porodice će dobiti po 80.000 dolara odštete

Osuđeni su i bivši visoko pozicionirani zvaničnici koji su bili odgovorni za licenciranje uvezenih lekova.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog januara objavila da dva sirupa protiv kašlja kompanije Marion Biotech ne zadovoljavaju standarde, nakon što je 18 dece u Uzbekistanu umrlo nakon konzumacije sirupa.

Firma Marion Biotech je u to vreme odbacila optužbe i rekla za BBC da se ne slaže s nalazima WHO-a. Proizvodnju sirupa je kasnije obustavilo indijsko ministarstvo zdravstva, a licencu kompanije je suspendovalo Odeljenje za bezbednost hrane u indijskoj državi Utar Pradeš. Ali, u međuvremenu je umrlo još mališana.

Sud je odlučio da će porodice 68 umrle dece dobiti po 80.000 dolara odštete. Isti iznos će primiti i porodice četvoro dece koja su nakon konzumiranja sirupa protiv kašlja ostala invalidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA