Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši doušnik FBI optužen da je lagao o Bajdenu, ostaje u zatvoru

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši doušnik FBI optužen da je lagao o Bajdenu, ostaje u zatvoru

  • 0
Džo Bajden, Džil Bajden, Džo i Džil Bajden Foto: Tanjug/AP

Bivši doušnik FBI, optužen za izmišljanje informacija o višemilionskoj šemi podmićivanja u koju je navodno bila uključena porodica predsednika SAD Džozefa Bajdena, moraće da ostane iza rešetaka dok čeka suđenje, presudio je danas sud u Los Anđelesu, poništavajući raniju naredbu o njegovom puštanju na slobodu.

Američki okružni sudija Otis Rajt u Los Anđelesu odredio je pritvor Aleksandru Smirnovu pošto su tužioci izrazili zabrinutost da bi čovek koji tvrdi da ima veze sa ruskim obaveštajnim službama mogao da pobegne iz zemlje, preneo je Glas Amerike (VOA).

Rajt je rekao da ne veruje da postoje uslovi za oslobađanje koje bi mogao da postavi, a da garantuju da Smirnov neće pobeći.

"Nema ničeg standardnog u ovom slučaju", rekao je Rajt pre nego što je objavio svoju odluku i dodao da se nije predomislio.

"Ovaj čovek će biti zadržan u pritvoru do suđenja", istakao je on.

Smirnov se izjasnio da nije kriv po optužbama koje ga terete da je lažno rekao svom nadređenom u FBI da su rukovodioci ukrajinske energetske kompanije "Burizma" platili predsedniku Bajdenu i njegovom sinu Hanteru po pet miliona dolara 2015. godine.

Tvrdnja je postala centralni deo istrage Republikanske stranke o opozivu predsednika Bajdena u Kongresu, piše VOA.

Drugi sudija je posle hapšenja 14. februara, pustio Smirnova iz zatvora, ali uz uslov da bude praćen pomoću elektronskog GPS uređaja.

Međutim, Rajt je naložio da bude ponovo priveden prošle nedelje, pošto su tužioci zatražili da se još jednom razmotri pritvor.

Rajt je u pisanoj naredbi otpečaćenoj u petak rekao da će napori advokata Smirnova da ga oslobode "verovatno olakšati njegovo bekstvo iz Sjedinjenih Američkih Država".

Pozivajući sudiju da ga zadrži u zatvoru, tužioci su otkrili da je Smirnov prijavio FBI da ima kontakte sa zvaničnicima povezanim sa ruskim obaveštajnim službama i tvrdio da su oni bili umešani u prenošenje priče o Hanteru Bajdenu.

Tužioci su rekli da je Smirnov planirao da otputuje u inostranstvo u više zemalja nekoliko dana posle hapšenja 14. februara.

Tužilac Leo Vajz rekao je da se Smirnovu ne može verovati da će reći istinu onima koji prate gde se nalazi ako bude pušten iz zatvora, napominjući da je Smirnov gurao novu lažnu priču o Hanteru Bajdenu tokom sastanka sa istražiteljima u septembru.

Tužioci su u sudskim dokumentima naveli da Smirnov "aktivno plasira nove laži koje bi mogle da utiču na izbore u SAD".

Smirnova, koji ima dvojno izraelsko-američko državljanstvo, tereti isti specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe, koji je odvojeno podneo tužbu za oružje i porez protiv Hantera Bajdena.

Advokat odbrane Dejvid Česnof rekao je da je Smirnov uglavnom držan u izolaciji sa pristupom telefonu samo jednom ili dva puta nedeljno i da mu je to bilo potrebno da pomogne u sopstvenoj odbrani.

"On namerava da energično brani ove optužbe, pošto nikada u životu nije imao problema sa zakonom", rekao je Česnof.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA