Vreme čitanja: oko 1 min.

Naci ubica Stefan osuđen na još 7 godina zatvora: Poznat po napadu na sinagogu, hteo da ubije 70 jevreja

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naci ubica je 12. decembra 2022. godine pretio oružjem, koje je ručno izrađeno, i primorao nekoliko policajaca da mu otvore vrata kako bi pobegao iz zatvora

  • 0
Stephan Balliet Foto: Ronny HARTMANN / AFP / Profimedia

Desničarski ekstremista Stefan Baliet, poznat po napadu na sinagogu u Haleu 2019. godine, osuđen je na sedam godina zatvora za talačku krizu i pretnju ručno napravljenim oružjem u zatvoru Burg.

"Naci ubica" je 12. decembra 2022. godine pretio oružjem, koje je ručno izrađeno, i primorao nekoliko policajaca da mu otvore vrata kako bi pobegao iz zatvora, saopštilo je tužilaštvo u Hamburgu, prenosi Bild.

Zatvorenik je uspeo da privremeno uzme za taoce dvojicu službenika. Drugi zatvorski službenici uspeli su nešto kasnije da ga savladaju i on je, kako se saznaje, u toj akciji povređen.

Stefan je osuđen na doživotni zatvor i naknadni preventivni pritvor 21. decembra 2020. godine.

Kaznu služi u Magdeburgu na istoku Nemačke, u najvećem i najmodernijem zatvoru visokog obezbeđenja, a smatra se nekooperativnim i teškim zatvorenikom.

Krajem maja 2020. godine, u vreme dok je još uvek trajalo suđenje, pokušao je da pobegne iz pritvora. Tokom šetnje po dvorištu, popeo se na ogradu visoku 3,40 metara i proveo pet minuta bez nadzora tražeći izlaz iz zatvora, pre nego što ga je obezbeđenje vratilo u ćeliju.

Podsetimo, Stefan Baliet je 9. oktobra 2019. godine pokušao da upadne u sinagogu u Haleu na Jom Kipur, najveći jevrejski praznik, i da počini masakr. Bacao je zapaljive i eksplozivne naprave i pucao na ulazna vrata. Kada nije mogao da uđe u prostorije, ubio je 40-godišnjeg prolaznika ispred sinagoge i 20-godišnjaka u obližnjem snek-baru. Dok je bežao, ranio je još nekoliko osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA