Vreme čitanja: oko 2 min.

Prestolonaslednik Karađorđević i princeza Katarina prisustvovali pomenu kralju Konstantinu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odnosi između Kraljevskih porodica Grčke i Srbije oduvek su bili obeleženi iskrenim i srdačnim prijateljstvom i dubokim porodičnim vezama

  • 3
Pomen pokojnom grčkom Kralju Konstantinu II u Vindzoru Foto: Profimedia/WPA Pool/Shutters/Shutterstock Editorial/Jonathan Brady/

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina prisustvovali su danas pomenu Njegovom Veličanstvu pokojnom grčkom Kralju Konstantinu II, održanom u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, kao i svečanom prijemu koji je sledio u Sali Svetog Đorđa.

Brojni članovi kraljevskih porodica Evrope prihvatili su poziv Njegovog Veličanstva Kralja Ujedinjenog Kraljevstva i drugih krunskih zemalja Komonvelta Čarlsa III da se pridruže molitvi i sećanju na poslednjeg Kralja Grčke. Kako Njegovo Veličanstvo Kralj, nažalost, nije mogao lično da prisustvuje današnjem parastosu, domaćin je bila Nj.V. Kraljica Kamila zajedno sa Nj.V. Kraljicom Anom-Marijom od Grčke, udovicom pokojnog Kralja Konstantina II. Pomen su služili đakon Vindzora, prečasni dr Kristofer Koksvor, i Njegovo Preosveštenstvo Arhiepiskop tijaterski i britanski g. Nikita.

"Ovaj dan je bio mešavina tužnih, sentimentalnih osećanja i toplih sećanja na mog dragog rođaka, vernog prijatelja i mog kuma, Nj.V. Kralja Konstantina II. Njegov odlazak ostavio je ogromnu prazninu u srcima svih koji su ga poznavali, ali sećanje na velikog i dobrog čoveka, pravog i iskrenog prijatelja, ostaje za večnost, da ga sa setom ali i radošću čuvamo svi koji smo ga poznavali, kao i na sve lepe trenutke koje smo s njim proveli", izjavio je ovom prilikom Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Zajedno sa Njihovim Veličanstvima, dve pomenute Kraljice i Kraljevskim parom Srbije, pomenu su prisustvovale kraljevske porodice Evrope, među kojima: sestre Nj.V. Kralja Konstantina, Nj.V. Kraljica Sofija od Španije i Nj.K.V. Princeza Irena od Grčke, njegova deca Nj.K.V. Prestolonaslednik Pavlos, Nj.K.V. Princeza Aleksija, Nj.K.V. Princ Nikolaos, Nj.K.V. Princeza Teodora, i Nj.K.V. Princ Filipos, kao i drugi članovi grčke Kraljevske pordice, Nj.K.V. Princeza Ana od Ujedinjenog Kraljevstva, Nj.V. Kralj Felipe VI i Nj.V. Kraljica Leticija od Španije, Nj.V. Kralj Huan Karlos od Španije, Nj.K.V. Princeza Benedikta od Danske i drugi pripadnici kraljevskih porodica.

Odnosi između Kraljevskih porodica Grčke i Srbije oduvek su bili obeleženi iskrenim i srdačnim prijateljstvom i dubokim porodičnim vezama.

Nj.V. Kralj Konstantin II bio je kum na venčanju Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine 1985. godine, a Njegovo Veličanstvo je i kršteni kum Prestolonaslednikovih sinova, Nj.K.V. Princa Naslednika Filipa i Nj.K.V. Princa Aleksandra.

Takođe, kćerka pokojnog Kralja Grčke, Nj.K.V. Princeza Teodora, kumče je Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra. Prestolonaslednik je bio u bliskim porodičnim vezama sa pokojnim Nj.V. Kraljem Konstantinom II od Grčke, Kralj je bio Prestolonaslednikov ujak. Nj.V. Kralj Aleksandar od Grčke, deda po majci Prestolonaslednika Aleksandra, a čija je supruga bila Aspazija Manos, bio je rođeni brat Nj.V. grčkog Kralja Pavla, oca Kralja Konstantina II.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mima

    27. februar 2024 | 21:26

    Ovde su svi jedni drugima neki rod,ne mozes da povatas ko je kome šta.

  • Ting

    27. februar 2024 | 19:59

    Sve sami NJKovi, samo ovaj naš tuta mita ništa ne može da uradi da poboljša položaj Srbije.

  • неле011

    27. februar 2024 | 21:59

    Сигуран сам да је НАШ краљ, на перфектном језику СВОГА народа, дао пригодан говор.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA