Vreme čitanja: oko 1 min.

Šest osoba uhapšeno u Grčkoj zbog veza sa terorizmom: Preuzeli odgovornost za 3 napada, pretili i sudijama

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored šestorice uhapšenih, među kojima su dva aktivna vojnika, u bombaške napade koji su predmet istrage, navodno su umešane još četiri osobe koje se nalaze u zatvorima zbog drugih krivičnih dela

  • 0
Grčka policija Foto: Shutterstock

Antiterorističke jedinice u Grčkoj danas su uhapsile šest osoba nakon policijske operacije u Atini u vezi sa terorističkom grupom koja je preuzela odgovornost za tri bombaška napada i pretila sudijama, prenosi grčki javni servis ERT.

Pored šestorice uhapšenih, među kojima su dva aktivna vojnika, u bombaške napade koji su predmet istrage, navodno su umešane još četiri osobe koje se nalaze u zatvorima zbog drugih krivičnih dela.

Svih 10 osumnjičenih suočavaju se sa optužbama, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji, pokušaj ubistva i kršenje zakona o oružju i eksplozivima.

U velikoj akciji policija je pretresla deset kuća i zaplenila oružje, eksploziv, metke, kao i mobilne telefone i kompjutere.

Policijsko odeljenje za borbu protiv terorizma izvršilo je danas racije u različitim delovima Atine u vezi sa napadima koje su izveli ekstremisti krajnje levice, uključujući paket bombe koji je ranije ovog meseca poslat tužiocu Apelacionog suda u Solunu.

Nepoznata anarhistička grupa pod nazivom "Armed Response" preuzela je ranije odgovornost putem internet objave i dodala da će pojačati napade na pravosuđe u znak solidarnosti sa zatvorenim kolegama militantima.

Grupa "Simpraki Ekdikisis" (Zavera osvete) preuzela je odgovornost za tri terorističke akcije, uključujući bombaški napad na automobil zatvorskog službenika u Hajdariju u julu 2023, bombaški napad na građevinsku kompaniju u Kifisiji u novembru 2023. i eksploziju bombe u zgradi Narodne banke u Petraloni 25. januara ove godine.

Grčka antiteroristička policija izvršila je danas racije i hapšenja u vezi sa napadima koje su preuzeli ekstremisti krajnje levice, uključujući paket bombe koji je poštom poslat višem sudiji, rekli su zvaničnici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA