Vreme čitanja: oko 3 min.

Zastrašujući zatvor u kom nema poseta, a robijaši spavaju na četvorospratnim krevetima i nikada neće izaći

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Futuristički super-zatvor CECOT je odgovor na masivni problem El Salvadora sa bandama, rekao je predsednik zemlje, ali bez porodičnih poseta i bez nade na uslovnu slobodu taj zatvor je nehuman, kažu kritičari

  • 3
Super-zatvor CECOT, Salvador Foto: Marvin RECINOS / AFP / Profimedia

Salvadore ima zastrašujući super-zatvor visoke tehnologije u kojem su smeštene hiljade opasnih kriminalaca, piše Daily Star.

Kao odgovor na problem Salvadorske narko bande koja je potpuno van kontrole, predsednik zemlje Najib Bukele je stvorio Centar za zatvaranje terorista (skraćeno na španskom CECOT). U njemu se nalazi više od 12.000 članova bande koji spavaju u četvorospratnim krevetima u ćelijama od 80 ljudi.

Salvadorski novinar Ruben Diez obišao je futuristički, potpuno beli super-zatvor. Direktor Belarmino Garsija mu je rekao da nema nade za rehabilitaciju i da će zatvorenici ostati u zatvoru do kraja života.

"Ovo je režim maksimalne bezbednosti. Za njih nema poseta", rekao je on.

Predsednik Bukele je ukinuo zakon o ljudskim pravima kako bi stavio bande pod kontrolu, a Diez kaže da su neki od zatvorenika tu smešteni uz malo ili čak bez dokaza protiv njih.

"Ako imate tetovaže bande, onda ste član bande. Podrazumeva se da ste počinili ubistvo – nisu potrebni dodatni dokazi", objasnio je on.

Nakon što je proglasio ono što je nazvao "izuzetnim stanjem", Bukele je naredio obračun koji je rezultirao hapšenjem oko 55.000 osumnjičenih članova bande.

Za potencijalno članstvo u bandi sada se može suditi i deci od 12 godina, a tvrdi se da je najmanje 1.600 dece uhapšeno od izmena ovog zakona do novembra 2022. godine.

Human Rights Watch je osudio brutalni obračun, optužujući vladu Salvadora za "proizvoljna hapšenja, prisilne nestanke, mučenje i drugo zlostavljanje pritvorenika i značajna kršenja propisanog procesa".

Slično tome, Amnesty International je izdao saopštenje u kojem se navodi da se zatvor "ne bavi osnovnim uzrocima nasilja" i da je sve što radi samo omogućavanje vladine "politike masovnog zatvaranja".

Za razliku od drugih zatvora u Salvadoru, CECOT ima članove obe velike kriminalne bande – MS-13 i Barrio 18 – pomešane u svojim ogromnim ćelijama. Šefovi bandi su se dogovorili da unutra neće biti nasilja.

Ali i pored toga, muškarci nemaju ništa u svojim ćelijama što bi moglo da se koristi kao oružje. Čak i šolje vode im se daju pod strogim nadzorom.

Svaka ćelija sadrži dva toaleta, dva umivaonika i 80 kreveta koji nemaju dušeke. Tokom Rubenove posete, niko od zatvorenika nije spavao uprkos činjenici da je bila kasna noć. Umesto toga, red za redom tetoviranih lica tupo su zurili u kamere.

Sam Bukele je rekao da su spartanski uslovi veliki napredak u odnosu na prethodne zatvore koje je posetio.

"Pre su članovi bande imali prostitutke i PlayStation, televizore, drogu, mobilne telefone i kompjutere, a stražari i vojnici su spavali na podu!, objasnio je on. "Sve je bilo nekada."

Pored udobne kasarne, čuvari imaju zastrašujući niz opreme za održavanje kontrole u ​​zatvoru iz koga nema bekstva, uključujući pendreke, sačmarice i jurišne puške velikog kalibra.

Oružje T-65 proizvedeno u Tajvanu izdaje se čuvarima koji patroliraju spoljnim zidovima zatvora, dok su puške - i odela otporna na ubode - pri ruci da bi se ugušili neredi u zatvoru.

Visokotehnološki skeneri za telo poput onih na aerodromima onemogućavaju zatvorenicima da prokrijumčare oružje ili drogu u zatvor prilikom prijema, a pošto posete nisu dozvoljene male su šanse da se nešto unese spolja.

Bukele tvrdi da je brutalni CECOT režim preokrenuo problem bandi u njegovoj zemlji.

"El Salvador je uspeo da od najnebezbednije zemlje na svetu pređe u najbezbedniju zemlju u Americi. Kako smo to uradili? Stavljanje kriminalaca u zatvor. Ima li prostora? Sada da. Hoće li oni moći da naređuju zatvoru? Ne. Mogu li da pobegnu? Ne. Delo zdravog razuma", tvitovao je predsednik.

Od tada je najavio da će izgraditi sličnu instituciju za smeštaj kriminalaca i vladinih zvaničnika osuđenih za prevaru i korupciju.

U novembru je novinarima rekao:

"Ima mnogo ljudi koje poznajem dugo, ima mnogo onih koji su mi dragi, lojalni, vredni, ali to im ne daje nikakvu dozvolu da diraju u narodni novac", rekao je predsednik Salvadora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA