≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roditelji zabrinuti zbog Pepe Praseta: "Uči ih rodnoj ravnopravnosti, drskosti i bezobrazluku"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neke porodice pokušavaju da ga potpuno zabrane, a ekspertkinja iz Velike Britanije rekala je da crtani film može biti "problematičan" jer prikazuje jezik i stavove koji su neljubazni i nepristojni

  • 1
Pepa Prase Printskrin: Youtube/Peppa Pig - Official Channel

Bihevijoralna ekspertkinja, stručnjak u domenu ponašanja dece, rekla je da crtani Pepa Prase "jača beskorisne stereotipe o rodnim ulogama i da nije prikladan za veoma malu decu" nakon što je izazvao kontroverzu među roditeljima u Americi.

Roditelji su glavnog lika u crtanom filmu Pepu opisali kao "derište" i rekli da je decu naučila "nepristojnosti i nestrpljivosti".

Neke porodice pokušavaju da ga potpuno zabrane, a ekspertkinja iz Velike Britanije rekla je da crtani film može biti "problematičan" jer prikazuje jezik i stavove koji su neljubazni i nepristojni.

Sofi Bušer Gils, koja je osnovala firmu za konsultacije za nežno roditeljstvo, rekla je da nikada nije imala Pepu prase u svom domu i da se "nada da nikada neće".

Ms Boucher-Giles Foto: Privatna arhiva

Rekla je da crtani film ima jedinstvenu sposobnost da privuče decu, što može dovesti do problema kod kuće: „Postoji nešto u vezi Pepe što izaziva zavisnost.

"Uložen je ogroman marketing, kada upadnete u tu zamku, postajete zavisni od tog crtanog filma. Deca tade žele da vide što više, a to je problematično jer Pepa jača neke beskorisne stereotipe i priča jezikom koji nije lep", rekla je Sofi.

Ona je dodala da uvođenje tema kao što su frustracija Pepe i brata Džordža prema roditeljima nije nešto što bi trebalo promovisati ciljnoj publici emisije, mlađoj, predškolskoj deci.

"Razvojni nivo nije baš odgovarajući. Ta frustracija i negativno ponašanje prema roditeljima je nešto sa čim se suočavaju deca koja imaju četiri i pet godina. Ali Pepa je zaista nekako namenjena predškolskoj starosnoj grupi. Oni su u veoma upečatljivim godinama i zašto ih u veoma upečatljivim godinama punimo veoma upitnim porukama o rodnoj ravnopravnosti i ponašanju?'

Ona je takođe navela nedostatak manira prikazanog u programu, rekavši da može da "na jednu ruku prebroji koliko puta Pepa kaže "molim" ili "hvala".

Ovaj komentar eksperta za ponašanje dece stigao je u trenutku kritike koji su američki roditelji uputili emisiji što je njihovu decu pretvorila u "derišta" koja uče da su grubost i drskost "skroz okej".

Pepa Prase Printskrin: Youtube/Peppa Pig - Official Channel

Kejla Tajčen, majka iz Hjustona, rekla je:

"Pepa je bezobrazna i nestrpljiva, a emisija uči decu da je takva ona i da je u redu, rekla je Kejla Tajčen iz Hjustona.

Britanska majka Brittani Balinski takođe je nedavno dospela na naslovne strane jer je odbila da dozvoli svojoj deci da gledaju prase Pepu.

"Osim Pepinog stava, likovi su karikature: perceptivno neinteligentna majka i beskorisni otac", navela je druga mama, Britani koja je skoro dospela na naslovne strane novina jer nije dozvolila deci da gledjau Pepu.

Dodala je da je Pepa "varljiva" i da emisija nije tako "laka" kao što ljudi misle.

Britani je počela da primećuje da je njen sin PJ počeo da se menja jer i da je "promenio stav, a njegova maštovita igra postala je agresivna i nepristojna".

Međutim, Sofi je uputila apel roditeljima da ne mogu za svako ponašanje da krive Pepu

"Uvek govorim roditeljima da morate kao odrasla osoba, kao roditelj ili staratelj, da modifikujete ponašanje i stavove koje želite da vidite kod svoje dece. Oni se ugledaju na vas", rekla je ona za MailOnline.

"To je samo predstava i glavni uzor vašem detetu ste vi. Mislim da ne možemo smatrati Pepa Prase ili druge emisije odgovornim jer su roditelji ti koji dozvoljavaju da se to ponašanje nastavi", zaključila je ekspertkinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA