≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog ovog zvuka postojale su nade da ima živih: Jezivo otkriće iz akcije spasavanja podmornice Titan

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
OceanGate Expeditions Titanik podmornica Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zvuk "lupanja" koji je održavao nade porodica i spasilaca u potrazi za podmornicom Titan konačno je otkriven, javlja Daily Mail.

Očajnička potraga za podmornicom je pokrenuta nakon što je izgubljen kontakt sa matičnim brodom tokom ekspedicije na olupinu Titanika u nedelju 18. juna 2023.

Posle mučnog čekanja na vesti, kasno drugog dana potrage, pojavili su se izveštaji da su zvukovi udaranja otkriveni u intervalima od 30 minuta, duboko ispod okeana.

Prvi put objavljen u novom dokumentarcu, šupalj zvuk ima ujednačen ritam koji je privukao pažnju stručnjaka - i pokrenuo nadu da bi to mogli biti SOS signali koje šalju petorica ljudi na podmornici.

"Možda je neko kucao, simetrija između tih kucanja je veoma neobična", kaže za dokumentarac bivši kapetan mornaričke podmornice Rajan Remzi.

"Ritmičan je, kao da neko ispušta taj zvuk, a činjenica da se ponavlja je zaista neobična."

Nakon što je zvuk prvi put snimljen oko 23.30 sati 20. juna, američka mornarica je potvrdila da je detektovala buku sledećeg jutra.

Kapetan obalske straže Džejmi Frederik je tada priznao: "Što se tiče zvukova, konkretno, ne znamo šta su oni, da budem iskren."

Svet je bio zatečen jer su spasioci hitno udvostručili napore da pronađu nestalu podmornicu pre nego što se očekivalo da u njoj nestane kiseonika.

U podmornici je bilo pet putnika: turisti Hamiš Harding (58), Šazada Davud (48) i njegov sin Sulejman (19), pilot francuske mornarice Pol-Anri Nargolet i izvršni direktor kompanije OceanGate Stokton Raš.

Tragično, nade koje je izazvao tajanstveni zvuk kasnije su propale.

Podmornica tima za pretragu stigla je do morskog dna nakon višednevne potrage i pronašla ostatke podmornice na oko 500 metara od pramca Titanika.

Titan je implodirao i ubio sve kao rezultat ogromnog pritiska vode.

Sada će novi dokumentarni film, koji će biti objavljen povodom obeležavanja godinu dana od tragedije, otići iza kulisa višemilionske operacije potrage.

Dokumentarac, produkcije ITN-a za Kanal 5, takođe postavlja pitanje koje se lekcije mogu naučiti iz katastrofe.

Sadrži zvuk koji se nikada ranije nije čuo, kao i mišljenje stručnjaka o tome šta se dogodilo tokom misije potrage koja je zahvatila svet.

U to vreme, neki stručnjaci su upozoravali da se zvuk ne uzima kao dokaz života.

Deset dana nakon njenog nestanka, obalska straža je objavila da su u olupini podmornice pronađeni "pretpostavljeni ljudski ostaci".

Prema ekspertima, "lupanje" je moglo biti od opreme za pretragu u toj oblasti, morskog života kao što su kitovi, ili čak samo zvuci iz dubine Atlantika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA