≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko je ko u liniji nasleđivanja britanskog prestola?

M. B.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nakon objave da je kralju Čarlsu III od Velike Britanije dijagnostikovan rak, ponovo se vratila u žižu interesovanja priča o tamošnjoj liniji prestolonasledstva

  • 0
Kralj Čarls rođendan Trooping The Colour parade Foto: Tanjug/AP

Početkom februara, Bakingemska palata objavila je da je kralju Čarlsu III dijagnostikovan tumor, malo nakon što je lečen zbog uvećane prostate, mada je izgleda kancer negde drugde u telu — manje od godinu i po dana nakon što je (konačno) postao vladar Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Ovo je u fokus pažnje vratilo pitanje sukcesije britanskog prestola. Pre Zakona o nasleđivanju Krune iz 2013, muška deca su imala prednost u odnosu na žensku, bez obzira na starost; pol sada više nije važan, ali zakon ne važi retroaktivno, pa se odnosi samo na decu rođenu posle 28. oktobra 2011.

Takođe, nije dovoljno da osoba bude kraljevskog roda, mora biti rođena u braku; mora biti i potomak kneginje Sofije (1630—1714), elektorke Hanovera, unuke kralja Džejmsa VI & I i majke kralja Džordža I; ne može biti rimokatolik, jer je ujedno poglavar Crkve Engleske.

Naravno, budući da je UK ustavna monarhija, parlament odlučuje ko može da bude kralj a ko ne, imajući u vidu podložnost zakona izmenama; ali ako bude ovako kako je sada, kako izgleda linija nasleđivanja?

princ Vilijam BAFTA Foto: Tanjug/AP

1. Vilijam, princ od Velsa, najstariji sin kralja Čarlsa III, od rođenja se priprema za preuzimanje te dužnosti, čemu je ključni doprinos dala kraljica Elizabeta, koja je s njim održavala redovne nedeljke ručkove dok je bio student na Itonu.

2. Princ Džordž, rođen 2013, najstarije je dete princa Vilijama i Kejt Midlton. Kao što je slučaj i s njegovim ocem, i od njega se očekuje da jednoga dana sedne na tron, mada su mu roditelji čekali da napuni sedam godina da bi ga upoznali s onim što mu donosi budućnost.

Zvanična fotografija princa Džordža povodom 10. rodjendana Princ Džordž. Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

3. Princeza Šarlot, rođena 2015, naredna je na listi. Zakon iz 2013. direktno je promenio njen položaj na ovom spisku, pošto bi ona zapravo bila četvrta, iza svog mlađeg brata, rođenog 2018. Naravno, ona će pasti na spisku ako se njen stariji brat oženi i dobije decu.

4. Princ Lui, najmlađe dete Vilijama i Kejt, rođen je 2018. Kao i u slučaju Šarlot, i njegov položaj zavisiće od potencijalne dece koju će njegovi stariji brat i sestra dobijati iz svojih brakova u budućnosti. No o tom — potom: sačekajmo da vidimo da li će monarhija u UK uopšte preživeti, ili, da li će UK uopšte preživeti.

Prince Harry, Meghan Markle, Princ Hari, Megan Markl Princ Hari i Megan Markl. Foto: Profimedia/Uppa entertainment//Alexi Lubomirski/Kensington Palace

5. Princ Hari, rođen 1984, živi u Kaliforniji sa svojom suprugom Megan Markl, nakon što su pre četiri godine dramatično odlučili da prestanu da vrše svoje kraljevske dužnosti. Ipak, vojvoda od Saseksa nije ispao iz linije sukcesije, niti se on prava da nasledi presto odrekao, niti je to neko od njega tražio.

6. Princ Arči, rođen 2019, Harijev i Meganin prvenac, nije bio princ po rođenju ali je dobio pravo da koristi tu titulu od svog dede Čarlsa, nakon što je ovaj zaseo na tron. Arči ima dvojno državljanstvo: uz britansko poseduje i američko, preko svoje majke.

Princ Endrju, princ Endru, prince Andrew Princ Endru. Foto: Tanjug/AP

7. Princeza Lilibet, drugo dete Harija i Megan, rođena je 2021, i istovremeno s bratom je stekla titulu, u njenom slučaju onu princeze. I ona ima dvojno državljanstvo, ali je za razliku od brata — rođena u Kaliforniji, nakon što su njeni roditelji digli mali porodični ustanak.

8. Princ Endru, vojvoda od Jorka, brat Čarlsa III, kontroverzan je zbog svojih nerazjašnjenih veza s Džefrijem Epstinom, o kojima je govorio u jednom intervjuu 2019, nakon čega je bio primoran da prekine vršenje kraljevskih dužnosti; pre dve godine je ostao i bez vojnih zvanja i kraljevskog pokroviteljsta, ali nije ispao sa spiska. Ipak je nezamislivo da bi, u slučaju nezamislivog, Parlament dozvolio da on dođe na presto.

Princeza Beatris Princeza Beatris. Foto: Tanjug/AP

9. Princeza Beatris od Jorka, rođena 1988, Endruova je kći, ali ne preterano raspoložena za vršenje kraljevskih dužnosti, koje podrazumevaju pojavljivanje u javnosti u zvaničnom svojstvu i predstavljanje monarha na raznim događajima. Umesto toga, ona ima posao, radi u jednoj tehnološkoj kompaniji, mada smo sigurni da njen „posao” ne podrazumeva dirinčenje u kancu od 9 do 5.

10. Sijena Elizabeta Mapeli Moci, rođena 2021, kći je Beatrise i Edoarda Mapelija Mocija, pa nije britanska princeza, jer se tamošnje titule prenose samo patrilinearno. Ali otac joj je iz italijanske grofovske porodice, i mada Italijanska Republika ne priznaje plemićke titule (jedino zvanično plemstvo u Italiji danas je ono vatikansko), dozvoljava titule učtivosti.

Tu se spisak ne završava, ali tu ga mi završavamo: dovoljno je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA