Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriven scenario mogućeg ruskog napada na Nemačku, pominje se i nuklearno naoružanje: Četiri faze do pakla

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napad Rusije na Ukrajinu znači "osnovnu promenu bezbednosne situacije za Evropu u celini", navodi se u analizi

  • 13
Nuklearni rat, nuklearna pečurka Credit: Igor Klyakhin / Panthermedia / Profimedia

Nemačka vlada se sve konkretnije sprema za mogući udar Rusije na NATO i Nemačku. U dokumentu od 13 stranica za Bundestag ("Analiza rizika za civilnu zaštitu") vlada je prošla kroz proces pretnje koja je dovela do početka rata i mogućih posledica. Razlog: ruski agresorski rat protiv Ukrajine, navodi Bild.

Napad Rusije na Ukrajinu znači "osnovnu promenu bezbednosne situacije za Evropu u celini", navodi se u analizi.

Kao geografski centralna i moćna zemlja, Nemačka je posebno na nišanu potencijalnih protivnika. Napad agresora "na teritoriju NATO saveza i pridruženog saveza i nacionalne odbrane su stoga verovatni scenariji", prenosi Bild.

Prema izveštaju nemačke vlade, rat bi mogao izbiti na sledeći način:

Faza I

Kampanje dezinformacija, posebno u medijima i na društvenim mrežama, imaju za cilj da "podele stanovništvo, destabilizuju društvo i potkopaju poverenje u liberalnu demokratiju".

Istovremeno, može doći do sajber napada na računare i internet, kao i sabotaža i napada na važne objekte (takozvanu kritičnu infrastrukturu poput elektrana, dalekovoda, brana).

Ono što je karakteristično za ovu fazu jeste da se "operacije uglavnom izvode u tajnosti, tako da se pojedinačne akcije ne mogu jasno pripisati nekoj državi lii njenom "podizvođaču".

Faza II

Trupe agresora (tj. Rusije) marširaju na granice teritorije NATO.

NATO reaguje stacioniranjem sopstvenih trupa na istočnoj granici kao sredstvo odvraćanja.

Prvi stanovnici beže iz pogođenog područja.

Špijunaža, sajber napadi, akti sabotaže i napadi se pojačavaju – posebno da bi se odložilo kretanje trupa NATO. Sateliti u svemiru se sve više onesposobljavaju.

Počinju prvi napadi na tri logistička objekta u nemačkim gradskim oblastima - na primer vodovod, hemijska preduzeća i nuklearne reaktore.

Hemijski ratni agensi bi mogli biti pušteni.

Cilj: ometanje transporta trupa i podrivanje poverenja stanovništva.

Faza III

Ruski vojni napad na NATO. "Postoje selektivni napadi korišćenjem konvencionalnog oružja i nekonvencionalnih sredstava, uključujući i ciljeve na teritoriji Savezne Republike Nemačke", naovdi se u dokumentima.

Brojni sateliti u svemiru su poremećeni ili uništeni.

Faza IV

RAT! Rusija se sa svojom vojskom probija do Nemačke.

Postoje "borbene operacije na kopnu, na moru i u vazduhu na nemačkoj teritoriji".

Rat u svemiru se širi – po prvi put postoji "sukob globalnih razmera" u svemiru.

Da li Rusija takođe detonira e-bombu?

Vlada u svom izveštaju pretpostavlja da Rusija ne beži od upotrebe hemijskih i bioloških agenasa ili čak taktičkih nuklearnih bombi u toku rata.

Zamisliva je i upotreba takozvanog nuklearnog elektromagnetnog impulsa (NEMP, "e-bomba"), koji onesposobljava sve električne uređaje na zemlji sa visine od 50 kilometara iznad zemlje.

Vladin izveštaj zaključuje da se može verovati da će Kremlj učiniti skoro sve: "Pravi događaji poslednjih godina" pokazuju da je Moskva spremna da upotrebi hemijsko oružje, prenosi Bild.

Rusija je više puta koristila hemijske ratne agense protiv protivnika, kao u slučaju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je nedavno umro u ruskom zatvoru.

U izveštaj se, pored ostalih, nalazi još jedna zabrinjavajuća konstatacija: "Može se primetiti i porast pretnji nuklearnim oružjem iz Kremlja."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograd

    29. februar 2024 | 22:16

    Pa zar je vama zaista vrana popila mozak????? Prizivate rat zarad američkih interesa??? Pa zar vi ne koristite odavno dezinformacije??? Zar ne shvatate da ćete planetu zaviti u crno??? Prizovite se pameti !!!!

  • Jax

    29. februar 2024 | 22:56

    Nato pakt pokušava da sazna koje oružje Rusija ima a još uvek nije upotrebljeno. Dronovi su sad aktuelni ali znam da ima za ometanje talasa i struje. To dobro znaju na američkim nosačima aviona.

  • Nenad

    29. februar 2024 | 22:26

    Ma kakavi, nema od toga ništa. Pre nego što bi Rusi i pokrenuli bilo šta od ovoga njima bi atomska bomba odjeknula u Moskvi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA