Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnici pogrebnih vozila posle pretnji odbili da voze telo Alekseja Navaljnog do groblja

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Saradnici Navaljnog tvrde da su vlasnici pogrebnih vozila posle pretnji odbili da voze telo na sahranu

  • 11
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Saradnici preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog danas su saopštili da su nepoznata lica pokušala da osujete unajmljivanje pogrebnog vozila kako bi njegovo telo bilo sahranjeno sutra u Moskvi.

Potparolka Navaljnog Kira Jarmiš napisala je na mreži X da su nepoznate osobe pretile vlasnicima pogrebnih vozila preko telefona i da kao rezultat niko od njih nije pristao da preveze njegovo telo.

Navaljni bi trebalo da bude sahranjen u ruskoj prestonici u petak, posle crkvene službe u jugoistočnom predgrađu gde je živeo.

Saradnik opozicionog lidera Ivan Živanov, dodao je da će se tim Navaljog ipak snaći i pronaći rešenje za sahranu, prenosi Rojters.

Kritičari Kremlja, koji su obećali da će uživo prenositi njegovu sahranu, optužili su vlasti za blokiranje građanske memorijalne službe, koju su želeli da održe za Navaljnog.

Kremlj je saopštio da ne učestvuje u organizovanju sahrane Navaljnog.

Saveznici Navaljnog su pozvali ljude koji su želeli da mu odaju počast, a nisu u mogućnosti da prisustvuju sahrani, da se okupe kod znamenitosti u svojim gradovima u petak u 19 časova po lokalnom vremenu.

Njegova udovica, Julija Navaljna izrazila je sumnju u to da će sahrana proći mirno i strahuje da će policija hapsiti prisutne.

Navaljnijevi saveznici optužili su ruskog predsednika Vladimira Putina za ubistvo opozicionara zbog rizika od oslobođenja opozicionara u potencijalnoj razmeni zatvorenika.

Oni nisu objavili dokaze koji bi potvrdili optužbe, ali su obećali da će saznati kako je ubijen i po čijem naređenju.

Kremlj je negirao umešanost države u njegovu smrt i saopštio da nije upoznat s bilo kakvim sporazumom o oslobađanju Navaljnog.

U njegovoj umrlici, kako tvrde saveznici Navaljnog, piše da je umro prirodnom smrću.

Navaljni je umro u kaznenoj koloniji 16. februara, nakon što se, kako su saopštile zatvorske vlasti, onesvestio posle jutarnje šetnje, nakon čega je neuspešno reanimiran.

On je tamo služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćira

    29. februar 2024 | 17:47

    Povampireni Staljinizam u Putinovoj režiji.

  • Žare

    29. februar 2024 | 17:48

    Putinovci su bez duše i obraza.

  • Ivan

    29. februar 2024 | 18:27

    Što ta država radi to više nema veze sa životom. Ako im narod zbog straha za život ne smije ni beknuti bolje s njima ne imati nikakvog posla. Da se pokojnik ne smije ispratiti do groba toga nema ni u Tunguziji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA