Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas sahrana Alekseja Navaljnog u Moskvi: Ispred groblja od juče dežura policija

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telo Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, predato je njegovoj majci Ljudmili 24. februara

  • 26
Aleksej Navaljni crkva sahrana Foto-montaža: Tanjug/AP

Preminuli ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni biće sahranjen danas na groblju u Moskvi, izjavila je da njegova portparolka Kira Jarmiš.

"Aleksejeva sahrana biće u crkvi… na groblju Marjino 1. marta u 14.00 (12.00 po srednjoevropskom vremenu). Dođite ranije", navela je u sredu Jarmiš na mreži X.

Saradnici Navaljnog su u utorak saopštili da u Moskvi ne mogu da nađu salu za održavanje ceremonije oproštaja od žestokog kritičara Kremlja zbog odbijanja pogrebnih agencija i mesta da im pruže takvu uslugu.

Prema rečima Jarmiša, neke organizacije su im rekle da su prostorije zauzete, druge su odbile da pruže usluge kada je pomenuto ime Navaljnog.

Saradnici preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog juče su saopštili da su nepoznata lica pokušala da osujete unajmljivanje pogrebnog vozila kako bi njegovo telo bilo sahranjeno sutra u Moskvi.

Potparolka Navaljnog Kira Jarmiš napisala je na mreži X da su nepoznate osobe pretile vlasnicima pogrebnih vozila preko telefona i da kao rezultat niko od njih nije pristao da preveze njegovo telo.

Saradnik opozicionog lidera Ivan Živanov, dodao je da će se tim Navaljog ipak snaći i pronaći rešenje za sahranu, prenosi Rojters.

Ispred groblja gde će Navaljni biti sahranjen, od juče dežura policija.

Kritičari Kremlja, koji su obećali da će uživo prenositi njegovu sahranu, optužili su vlasti za blokiranje građanske memorijalne službe, koju su želeli da održe za Navaljnog.

Kremlj je saopštio da ne učestvuje u organizovanju sahrane Navaljnog.

Telo Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara, predato je njegovoj majci Ljudmili 24. februara.

Ljudmila Navaljnaja je izvestila da joj je Istražni komitet dao ultimatum da pristane na tajnu sahranu sina bez javnog oproštaja ili će Navaljni biti sahranjen na groblju gde zatvorska kolonija u kojoj je bio zatvoren ima parcelu.

Navaljni je preminuo u koloniji specijalnog režima "Polarni vuk" u arktičkom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. U zvaničnom zaključku o njegovoj smrti navodi se da je preminuo prirodnom smrću. Drugi detalji nisu navedeni.

Pristalice Navaljnog veruju da je ubijen, a njegova udovica Julija je obećala da će nastaviti posao svog supruga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćira

    1. mart 2024 | 08:22

    Legende ne umiru!

  • Olaf

    1. mart 2024 | 08:23

    R.I.P.

  • Федор

    1. mart 2024 | 08:30

    Нису га могли сломити у затвору нити претходним тровањем па су га се решили. Али неће бити заборављен већ ће остати симбол борбе против диктатуре.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA