Vreme čitanja: oko 1 min.

U jednoj od najvećih pomorskih tragedija poginulo je 57 ljudi: Euridika je nestala samo 2 godine nakon Minerve

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podmornica od 850 tona nestala je tokom vežbe na oko 6 kilometara od rta Kamarot

  • 1
Francuska podmornica Eurydice Euridika 1965 Foto: STF / AFP / Profimedia

Francuska podmornica"Euridika" sa 57 članova posade nestala je na današnji dan pre 54 godine u Sredozemnom moru. "Smatramo gotovo izvesnim da je Euridika izgubljena", pisalo je tog 4. marta u Njujork Tajmsu. Ministarstvo odbrane saopštilo je tada da je brod izgubljen nakon što je primio izveštaje o nasilnoj eksploziji na moru i uočenim naftnim mrljama i plutajućim krhotinama.

Kako je tada prenosio Tajms, podmornica od 850 tona, nestala je tokom vežbe na oko 6 kilometara od rta Kamarot, 60 kilometara istočno od Tulona. Manje od sat vremena kasnije, geofizička laboratorija na obali snimila je silovitu eksploziju.

Stručnjaci su kasnije zaključili da je došao sa Euridike, čija je misija tiho praćenje neprijateljskih podmornica. Avioni posmatrači i operativna grupa od desetak brodova iz štaba francuske Mediteranske flote u Tulonu naređeno je da pretraži oblast gde Euridika nije uspela da ponovo izroni. Vodeći brod operativne grupe rekao je štabu mornarice da su delovi nafte primećeni 88 kilometara od rta Kamarot.

Kasnije popodne, glavnom štabu je rečeno da su brodovi pronašli plutajuće krhotine, za koje je Ministarstvo odbrane bilo uvereno da su delovi podmornice.

Da tragedija bude veća, do nesreće je došlo samo dve godine nakon nestanka francuske podmornice iste klase, pod nazivom "Minerva". Trebalo je punih 49 godina da prođe dok nisu pronađeni ostaci podmornice 2019. godine. Svih 52 člana posade je poginulo prenosi Fox News.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cg

    3. mart 2024 | 11:38

    Pa neka su nestale i treba kad oce da se prikradaju i sunjaju lukavo iza Ruskih podmornica i da im kvare RASPOLOZENJE !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA