Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusi se i danas okupljaju oko groba Navaljnog

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlasti tvrde da je on 16. februara u zatvoru u arktičkoj regiji Jamal preminuo prirodnom smrću

  • 7
Aleksej Navaljni crkva sahrana Foto-montaža: Tanjug/AP

Dan nakon sahrane Alekseja Navaljnog njegove pristalice danas i dalje oplakuju protivnika Kremlja na groblju Borisov, uz prisustvo policije. Nezavisni ruski mediji izveštavaju da policija dopušta pristup grobu i postavljanje cveća. Snimci s groba pokazuju more cveća i venaca, ruski pravoslavni krst i fotografiju nasmešenog Navaljnog.

Vlasti tvrde da je on 16. februara u zatvoru u arktičkoj regiji Jamal preminuo prirodnom smrću, no okolnosti njegove smrti i dalje su nepoznate. Nakon jučerašnje sahrane njegov tim je još jednom naglasio da će opozicija, izbegla u inostranstvo, nastaviti svoju borbu protiv korupcije ruskih vlasti i političkog aparata predsednika Vladimira Putina.

Više od stotinu uhapšenih

Navaljnova ostavština ostaće živa "dok god ima miliona ljudi u Rusiji i svetu koji nisu indiferentni prema tome. Zato ne smemo odustati", poručili su. Na dan sprovoda održani su događaji delom zemlje, s desetinama uhapšenih. Platforma OVD-Info je jutros izvestila da je bilo više od stotinu uhapšenih u dvadeset gradova, uključujući 20 samo u Novosibirsku.

U Moskvi su se juče na sahrani okupile hiljade ljudi. Mnogi od njih uzvikivali "Putin je ubica!" i "Rusija bez Putina". Rodbina, pobornici i aktivisti za ljudska prava optužuju Putina da je ubio svog političkog protivnika u zatvoru. Navaljni je već oslabio zbog ranijeg trovanja, a vlasti tvrde da je kolabirao u dvorištu zatvora te da pokušaji oživljavanja nisu uspeli.

Kremlj odbacuje odgovornost za njegovu smrt, uoči izbora koji se održavaju od 15. do 17. marta te se na njima očekuje Putinova pobeda za peti mandat na čelu Rusije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    2. mart 2024 | 19:03

    Pa zato što znaju da je to jedini čovek koji je mogao da ih spasi iz tamnice u kojoj se nalaze.

  • Vojkan

    2. mart 2024 | 20:45

    Navaljni je bio svetla tačka u mraku diktature To mnogi Rusi znaju ali je pitanje koliko to smeju otvoreno pokazati.

  • Љубо

    2. mart 2024 | 20:41

    Вама Путинивцима ако је криво што вас нико не подржава у свету као ни Путина осим пар диктатора, то је ваш проблем.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA