Vreme čitanja: oko 1 min.

Ciriška policija pojačala mere bezbednosti nakon napada nožem na Jevrejina

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U saopštenju ciriške policije navodi se da nije jasno šta je izazvalo napad, ali da istraga "eksplicitno uključuje mogućnost zločina motivisanog antisemitizmom"

  • 0
Cirih policija, vozilo, ubistvo Srpkinje Foto: Kantonpolizei Zurick

Švajcarska policija pojačala je mere bezbednosti na jevrejskim lokacijama u Cirihu nakon ozbiljnog napada nožem na jednog ortodoksnog Jevrejina u tom gradu tokom noći, saopštila je danas lokalna policija.

Policija je navela da je preduzela akciju nakon što je 15-godišnji tinejdžer iz Švajcarske uhapšen zbog nanošenja povreda opasnih po život 50-godišnjem Jevrejinu sinoć u centru Ciriha, preneo je Rojters.

U saopštenju ciriške policije navodi se da nije jasno šta je izazvalo napad, ali da istraga "eksplicitno uključuje mogućnost zločina motivisanog antisemitizmom".

Dodatno obezbeđenje je postavljeno na "određenim lokacijama koje imaju veze sa Jevrejima", saopštila je policija, nakon razgovora sa lokalnim jevrejskim organizacijama.

Generalni sekretar Švajcarske federacije jevrejskih zajednica (SIG) Džonatan Krojtner rekao je za švajcarsku televiziju da su fizički napadi na Jevreje u Švajcarskoj retki.

"Ovakav slučaj je zaista nova dimenzija", rekao je on.

Zabrinutost zbog rizika od antisemitskog ponašanja u Švajcarskoj je porasla od napada pripadnika Hamasa na jug Izraela 7. oktobra i naknadne kampanje izraelske vlade u Gazi protiv te islamističke grupe, navela je agencija.

Prošlog meseca, SIG je izrazio zabrinutost zbog stavova prema Jevrejima nakon što su lokalni mediji objavili da je policija otvorila istragu o natpisu na hebrejskom da je Jevrejima zabranjeno iznajmljivanje skijaške opreme koji je istakla jedna kompanija u Davosu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA