Vreme čitanja: oko 1 min.

Policija traga za napadačem na čoveka koji je izlazio iz sinagoge u Parizu

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svedok je video kako je napadač udario žrtvu, koja je pala na zemlju i nakratko izgubila svest, navodi tužilaštvo u saopštenju poslatom mejlom američkoj agenciji.

  • 0
Policija Francuska Foto: Shutterstock

Francuska policija traga za napadačem koji je napao čoveka koji je izlazio iz sinagoge u Parizu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je rekao da napad koji se dogodio u petak uveče na čoveka u ranim 60-im godinama bio "novi antisemitski napad koji se dogodio u Parizu", preneo je AP.

"Sve se čini da se uhapsi počinilac ovog neopisivog čina", napisao je Darmanen na platformi X (Tviter) kasno sinoć.

U saopštenju pariskog javnog tužilaštva navodi se da je napadač viđen kako fizički i verbalno napada 62-godišnjeg muškarca, koji je imao jevrejsku kapu, dok je izlazio iz sinagoge u petak oko 17.30. po lokalnom vremenu u 20. arondismanu u Parizu.

Svedok je video kako je napadač udario žrtvu, koja je pala na zemlju i nakratko izgubila svest, navodi tužilaštvo u saopštenju poslatom mejlom američkoj agenciji.

Očevidac je prijavio policiji da je napadač uzvikivao etničke uvrede tokom napada na čoveka.

Žrtva je prevezena na lečenje u bolnicu, navodi se u saopštenju i dodaje da je počinilac pobegao pešice.

Napad je usledio nekoliko sati nakon što je Darmanen rekao da je naredio policijskim prefekturama širom zemlje da "odmah pojačaju zaštitu" jevrejskih zajednica, posebno oko škola i verskih objekata.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prijavljen je nagli porast antisemitskih dela u Francuskoj.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova i Službe za zaštitu jevrejske zajednice pokazali su da je 2023. prijavljeno 1.676 antisemitskih dela, u poređenju sa 436 prethodne godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA