Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljilja, kolegnica Navaljnog, sledeća na meti: Rusija za nju traži dužu zatvorsku kaznu

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je osuđena na sedam i po godina zatvora prošle godine zbog učestvovanja u "ekstremističkoj" organizaciji Navaljnog

  • 1
Lilia Chanysheva Ljilja Čaniševa Foto: Handout / AFP / Profimedia

Rusko državno tužilaštvo zatražilo je dužu zatvorsku kaznu za bivšeg člana tima nedavno preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, saopštio je danas tim Navaljnog na Telegramu.

U pitanju je Lilja Čaniševa, bivši šef kancelarije Navaljnog u centralnom regionu Baškortostan, koja je osuđena na sedam i po godina zatvora prošle godine zbog učestvovanja u "ekstremističkoj" organizaciji Navaljnog, prenosi Rojters.

Tužilac kasacionog suda u Samari danas je zatražio da se njena kazna poveća na 10 godina zatvora jer je, kako se navodi, provocirala i podsticala stanovnike Ufe, glavnog grada republike Baškortostan, da izađu na ulice i protestuju.

To je prvi slučaj u kojem su saradnici Navaljnog osuđeni za narušavanje nacionalne bezbednosti nakon što je njegova organizacija u Rusiji nazvana ekstremističkom 2021. godine.

Osim Čaniševe, i njen bivši kolega Rustem Mulikov je osuđen na dve i po godine zbog sličnih optužbi.

Kasacioni sud vratio je slučaj Čaniševe i Malikova pred vrhovni sud Baškortostana kako bi se ponovo ispitali, naveo je njen advokat na Telegramu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA