≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Snouden iz nehata" osuđen na 16 godina zatvora: Napravio je velike probleme vladi SAD

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovaj 22-godišnjak je priznao svih šest tačaka koje se odnose na namerno zadržavanje i prenošenje informacija o nacionalnoj odbrani u najvećem curenju informacija o nacionalnoj bezbednosti u poslednjih nekoliko godina

  • 0
Jack Teixeira, Džek Tešira Foto: Facebook

Džek Tešeira (22) osuđen je na 16 godina zatvora nakon što se izjasnio krivim za objavljivanje gomile tajnih vojnih dokumenata o ruskom ratu u Ukrajini na Discord-u.

Pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa Džek Tešeira izjasnio se krivim za odavanje visoko poverljivih vojnih dokumenata o ruskom ratu u Ukrajini i drugih tajni nacionalne bezbednosti, prihvativši zatvorsku kaznu od 16 godina kao deo sporazuma o priznanju krivice, javlja Daily Mail.

Ovaj 22-godišnjak je priznao svih šest tačaka koje se odnose na namerno zadržavanje i prenošenje informacija o nacionalnoj odbrani u najvećem curenju informacija o nacionalnoj bezbednosti u poslednjih nekoliko godina.

Zauzvrat, tužioci su se složili da ga ne terete za dalje tačke po Zakonu o špijunaži.

Tešeira iz Severnog Dingotina u Masačusetsu, nalazi se iza rešetaka od hapšenja u aprilu prošle godine u slučaju koji je podigao uzbunu zbog sposobnosti SAD da zaštiti svoje najstrože čuvane tajne i primorao Bajdenovu administraciju da se potrudi da obuzda diplomatske i vojne posledice ovog slučaja.

Curenje je navelo Pentagon da pooštri kontrolu kako bi zaštitio poverljive informacije, a Vazduhoplovstvo je disciplinski kaznilo 15 svojih pripadnika pošto je njihov generalni inspektor prošle godine otkrio da više zvaničnika namerno nije preduzelo potrebne mere u vezi sa Tešeirinim sumnjivim ponašanjem.

Tešeira je u pritvoru od hapšenja prošlog aprila. On se ranije izjasnio da nije kriv po šest tačaka za namerno zadržavanje i prenošenje informacija o nacionalnoj odbrani prema Zakonu o špijunaži.

Za svaku tačku predviđena je kazna do 10 godina zatvora.

Sudija je prošle godine naložio Tešeiri da ostane iza rešetaka dok čeka suđenje nakon što su tužioci otkrili da je imao istoriju nasilne retorike i upozorili da bi američki protivnici koji bi mogli biti zainteresovani informacije mogli da mu pomognu da pobegne.

Tešeira ostaje u Nacionalnoj vazdušnoj gardi u neplaćenom statusu, saopštilo je vazduhoplovstvo.

Ni tužioci ni branioci nisu dali više detalja o Tešeirinom sporazumu o priznanju krivice.

Tešeira je bio deo 102. obaveštajnog krila u bazi nacionalne garde Otis Er u Masačusetsu kada je, kako su saopštile vlasti, nezakonito prikupljao vojne tajne i delio ih sa drugim korisnicima na Discord-u, platformi društvenih medija popularnoj među ljudima koji igraju onlajn igrice.

Istražitelji kažu da je Te[eira bio zadužen za grupu na platformi pod nazivom Thug Shaker Central, u kojoj se razgovaralo o oružju i ratovima.

Tešeira se pridružio Nacionalnoj vazdušnoj gardi 2019. i počeo je prošlog januara da deli vojne tajne sa svojim prijateljima iz Discorda.

Razgovor između 22-godišnjaka i članova grupe Discord ukazuje na to da su njegovi postupci možda bili motivisani više hrabrošću nego bilo kojom specifičnom ideologijom.

Tužioci su pozvali sudiju da drži optuženog pod ključem dok se slučaj odvija iz razloga koji su uključivali i veliki arsenal oružja pronađenog u njegovoj kući i istoriju uznemirujućih onlajn izjava.

U jednoj objavi na društvenim mrežama, napisao je da bi, da je mogao, ubio "tonu ljudi" jer bi to bilo "ubijanje slaboumnih".

Sudija Indira Talvani odbila mu je kauciju nakon što je utvrdila da "nijedan skup uslova za oslobađanje neće razumno osigurati sigurnost zajednice ili sprečiti uništavanje dokaza."

Tešeira je radio kao "specijalista za sisteme sajber transporta" - u suštini je bio IT specijalista odgovoran za vojne komunikacione mreže.

Vlasti su saopštile da je prvo otkucao poverljive dokumente kojima je pristupio, a zatim je počeo da deli fotografije dosijea koji su nosili oznake "tajna" i "strogo povreljivo".

Tešeira je otkriven 6. aprila prošle godine - istog dana kada je Njujork tajms objavio priču o procurelim dokumentima.

Curenje je razotkrilo neulepšane tajne procene ruskog rata u Ukrajini, sposobnosti i geopolitičkih interesa drugih nacija i drugih pitanja nacionalne bezbednosti.

Saveznici su tada morali da budu uvereni da američka vlada njihove tajne dobro čuva.

Tužioci su malo rekli o navodnom motivu. Ali članovi grupe Discord opisali su Tešeiru kao nekoga ko želi da se pokaže, a ne kao osobu motivisanu željom da informiše javnost o američkim vojnim operacijama ili da utiče na američku politiku.

Tužioci su rekli da je Tešeira nastavio da odaje vladine tajne čak i nakon što su ga pretpostavljeni upozorili na pogrešno rukovanje i neprikladno gledanje poverljivih informacija za koje nije imao dozvolu da ih vidi.

U jednom slučaju, Tešeira je viđen kako beleži obaveštajne informacije i stavlja ih u džep.

Čak i nakon toga, ponovo je upozoren zbog pregleda informacija koje nisu direktno povezane s obaveštajnim poljem.

Vlasti nisu pružile mnogo uvida u moguće motive Tešeirinog ponašanja.

Generalni inspektor vazduhoplovstva otkrio je da pripadnici "namerno nisu prijavili sve detalje" o Tešeirinom neovlašćenom traženju obaveštajnih podataka jer su mislili da bi bezbednosni zvaničnici mogli preterano reagovati.

Na primer, dok je Tešeira bio suočen u vezi sa beleškom, nije bilo naknadnih radnji kako bi se osiguralo da je beleška uništena i da incident nije prijavljen službenicima obezbeđenja.

Tek nakon incidenta u januaru 2023. godine nadležni službenici bezbednosti su obavešteni, ali ni tada nisu informisani o punom obimu kršenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA