≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska proglasila abortus ustavnim pravom

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

https://news.sky.com/story/france-becomes-first-country-in-the-world-to-make-abortion-a-constitutional-right-1308702

  • 7
Francuski parlament Foto: Tanjug/AP

Francuska je abortus proglasila ustavnim pravom, a vlada te zemlje kaže da je taj potez odgovor na pooštravanje zakona u SAD, javlja Sky News.

Nacrt zakona koji je usvojio francuski Senat nakon glasanja 28. februara odobren je nakon zajedničke sednice parlamenta u ponedeljak.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošle nedelje da je njegova vlada posvećena tome da "pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga uneti u ustav".

Francuska vlada je u uvodu zakona rekla da je pravo na abortus ugroženo u SAD, gde je Vrhovni sud 2022. godine poništio 50-godišnju presudu koja je to garantovala.

U uvodu u francusko zakonodavstvo stoji: "Nažalost, ovaj događaj (u SAD) nije izolovan: u mnogim zemljama, čak i u Evropi, postoje struje koje po svaku cenu nastoje da ometaju slobodu žena da prekinu trudnoću ako žele".

Nijedna od najvećih političkih partija u Francuskoj zastupljena u parlamentu nije dovela u pitanje pravo na abortus, koje je u zemlji dekriminalizovano 1975. godine.

Makron se navodno nadao da će ga revizija ustava izdvojiti od francuske krajnje desničarske stranke Nacionalni skup uoči evropskih izbora u junu.

Nacionalni skup prednjači u anketama kako se izbori približavaju, a 46 od 88 poslanika, uključujući trostruku predsedničku kandidatkinju Marin le Pen, glasalo je za reviziju ustava.

*Napomena: Ova vest je izmenjana 5. marta 2024. godine i iz teksta je izbačen deo u kom se navodi da je Francuska prva zemlja u svetu koja je u Ustav uvela pravo na abortus.

Portal Raskrinkavanje.me je objavio tekst u kom navode da je Ustav SFRJ iz 1974. godine sadržao odredbu o pravu čoveka da slobodno odlučuje o rađanju dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nosmoking

    4. mart 2024 | 20:18

    Naopako

  • Питање

    4. mart 2024 | 21:14

    Каква је будућност државе, па и народа, који је легализовао убиство нерођене деце???

  • Jt

    4. mart 2024 | 19:45

    Bravo, svaka cast👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA