Vreme čitanja: oko 1 min.

Trampu dozvoljeno da učestvuje na republikanskim predizborima u Mejnu

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trampu dozvoljeno da učestvuje na republikanskim predizborima u Mejnu

  • 1
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Sekretarka američke savezne države Mejn Šena Belouz povukla je danas odluku da bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu bude zabranjeno da se nađe na glasačkom listiću na republikanskim predizborima, nakon što je Vrhovni sud SAD presudio da pojedinačne države ne mogu Trampu zabraniti učešće.

''U skladu sa svojom zakletvom i obavezom da poštujem zakon i Ustav, a u skladu sa odlukom sudije Andersona, ovim povlačim svoju odluku. Kao rezultat izmenjene presude, glasovi za gospodina Trampa na predsedničkim primarnim izborima 5. marta 2024. biće prebrojani'', saopštila je Belouz, prenosi portal ''Hil''.

Nakon Kolorada, i država Mejn je krajem prošle godine zabranila Trampu da učestvuje na predizborima Republikanske partije u tim državama, zbog optužba o njegovom navodnom očešću o neredima na američkom Kapitolu u januaru 2021.

Vrhovni sud SAD je ranije danas jednoglasno poništio odluku savezne države Kolorado koja je Trampa diskvalifikovala iz učešća na republikanskim predizborima u toj državi.

Sudije Vrhovnog suda objavile su odluku dan pre sutrašnjeg "super utorka", kada na unutarstranačke izbore izlaze republikanci u 15 saveznih država.

Tramp je odluku opisao ''velikom pobedom za Ameriku''.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    5. mart 2024 | 04:35

    Dobro je sad će narandžasti imati šansu da vidi kolika manjina će da glasa zanjega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA