Vreme čitanja: oko 4 min.

Julija nakon smrti muža preuzela ulogu liderke umesto ranjive udovice: Može li da ujedini opoziciju u Rusiji?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Analitičari smatraju da ukoliko Julija želi da postane liderka opozicije u egzilu, mora da pronađe način da prevaziđe duboke nesuglasice među opozicionim grupama koje su četo kritikovale i njenog muža

  • 3
Aleksej i Julija Navaljni, Vladimir Putin Foto-kolaž: Profimedia/AFP/Handout, Tanjug/AP

Dva dana pre smrti ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je uputio dirljivu poruku svojoj ženi Juliji povodom Dana zaljubljenih.

"Dušo, imamo sve kao u pesmi: gradove između nas, svetla aerodromske piste, mećave i hiljade kilometara. Ali osećam da si svake sekunde blizu mene i volim te sve više i više", napisao je Navaljni svojoj ženi, koju je upoznao 1998. godine tokom odmora u Turskoj.

Dva dana nakon što je objavio poruku na društvenim mrežama, Navaljni je preminuo u ruskom zatvoru, a otkako je saopšteno da ga više nema, njegova supruga i pristalice širom sveta za njegovu smrt optužuju ruskog predsednika Vladimira Putina i ljude u Kremlju.

U jednom od svojih obraćanja nakon porodične tragedije, Julija je obećala da će nastaviti stopama svog muža i da će preuzeti lidersko mesto u njegovoj organizaciji koja se bavi otkrivanjem korupcije u Rusiji.

Ovu organizaciju je Kremlj proglasio ekstremističkom, zabranjen joj je rad u toj zemlji, a mnogi članovi su ili uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje kazne, ili su u egzilu.

Analitičari smatraju da ukoliko Julija želi da postane liderka opozicije u egzilu, mora da pronađe način da prevaziđe duboke nesuglasice među opozicionim grupama koje su četo kritikovale i njenog muža.

Udovica željna osvete

Samo nekoliko sati nakon što je saznala za smrt muža, Julija je govorila na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i nimalo nije zvučala kao ranjiva i ožalošćena udovica. Više je zvučala kao "Valkira" željna osvete.

Julija Navaljni Foto: Tanjug/AP

"Želim da Putin, njegova grupa, svi njegovi prijatelji i njegova vlada znaju da će snositi odgovornost za ono što su uradili sa našom zemljom, mojom porodicom i mužem. I taj dan će uskoro doći", rekla je tada Julija.

Tri dana kasnije obećala je da će nastaviti njegov rad.

Aleksej i Julija Navaljni Foto: Tanjug/AP

Saradnici njenog pokojnog muža, uvereni su da bi ona mogla da bude njegova savršena naslednica, kao i da bi dolaskom nje na čelo organizacije bila popunjena praznina rodne ravnopravnosti u aktivizmu protiv Kremlja.

"Da li će imati dovoljno resursa da nastavi? Ona ima više snage od mnogih od nas. Ali da li će biti uspešna političarka, to je već drugo pitanje. Rusiji je potreban kreativan ženski imidž u politici, a nakon nje biće još veće potrebe za tim. Zato verujem u Juliju Navaljnu", rekao je Aleksandar Živkov, koji je bio na čelu Navaljnijeve organizacije u Kostromi pre nego što je pobegao u Holandiju.

Najteži zadatak biće joj da ujedini ljude iz drugih opozicionih organizacija koje rade tajno ili u Rusiji ili u egzilu.

"Tim Navaljnog stvorio je širi opozicioni pokret koji nije bio vezan za njegovu organizaciju "Fond za borbu protiv korupcije" ili druge grupe. Funkcionisali su drugačije od ostalih partija, fondova i organizacija. Uspeli su da od opozicije u Rusiji naprave uljudnu i plemenitu gomilu", rekao je opozicioni aktivista Sergej Bizijukin za Al Jazeeru.

On je zatim dodao da ukoliko Julija istu stvar može da uradi sa svojim timom, da će to biti pun pogodak.

Pred Julijom je težak zadatak

Aleksej i Julija venčali su se 2000., iste godine kada je Putin prvi put izabran za predsednika Rusije. Bračni par Navaljni bio je član najstarije liberalno-demokratske stranke koja je bila prisutna u Državnoj Dumi.

Međutim, nakon rođena dece, Julija se više posvetila porodici i slabo je učestvovala u radu supruga.

Navaljni je 2007. godine izbačen iz stranke zbog učešća u Ruskom maršu, godišnjem mitingu krajnje desnih nacionalista monarhista i belih suprematista.

Mnoge ruske liberalne demokrate ne mogu da zaborave i oproste Navaljnom nacionalizam i pogrdne opaske o muslimanima, koje je svojevremeno nazvao "bubašvabama".

"Kada mi je rekao da budućnost u Rusiji pripada samo nacionalističkom ruskom političkom procesu, rekao sam mu da više ne razgovaramo", rekao je 2021. godine Lev Ponomarjov, koji vodi moskovsku grupu za ljudska prava.

Navaljni se nakon toga usredsredio na svoju Fondaciju za otkrivanje korupcije, ali nikada nije osudio svoje nacionalističke izjave. Osnovao je Fond za borbu protiv korupcije čije su kancelarije otvarane širom Rusije.

"Ljudi sa kojima će Julija morati da radi su prilično autoritarni momci. Oni tvrde da su glavna snaga ruske opozicije, a svi ostali moraju da se sagnu", rekao je Boris Bondarev, ruski diplomata u kancelariji Ujedinjenih nacija u Švajcarskoj, koji je dao ostavku nakon što je Moskva započela invaziju na Ukrajinu 2022.

On je zatim rekao da Julija treba da kaže da svi opozicionari treba da se ujedine u znak sećanja na njenog supruga Alekseja, ali ne pod timom Navaljnog, već da svi daju svoj doprinos tome.

Međutim, mnogi smatraju da bi njeno ime moglo da donese mnoge zapadne donacije koje bi mogle da privuku druge opozicionare.

Do sada, najveći Julijin zahtev je prilično težak. Ona je pozvala Zapad da ne prizna predstojeće predsedničke izbore u Rusiji.

Ono što niko ne može da joj ospori je da je za kratko vreme uspela da dobije značajnu podršku.

Udovica Navaljnog se 19. februara kratko sastala sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, koji je obećao nove velike sankcije Putinu.

Da li će Julija povući pametne poteze i ujediniti opoziciju u Rusiji, ostaje nam da vidimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    5. mart 2024 | 20:41

    POGLEDAJTE NA INTERNETU PISMO.MAJKE NAVALJNOG UPUCENO JULIJI....I SVE CE BITI JASNO

  • Boban

    6. mart 2024 | 05:14

    A šta na sve to kaže čičvarkin, njen sadašnji muž?

  • Suzana

    10. mart 2024 | 07:40

    Julija nije ožaloščena udovica ,ona je VESELA udovica .Nije sposobna biti vođa, a odgovorna je za smrt svoga muža

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA