≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Požar u manastiru posvećenom Hristu Spasitelju na Svetoj Gori: Pet vatrogasnih ekipa se borilo sa stihijom

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je pravoslavni grčki manastir na Svetoj gori koji je šesti u hijerarhiji svetogorskih manastira. Posvećen je Hristu Spasitelju, njegovom Preobraženju

  • 0
Sveta gora, manastir Pantokrator Foto: Tanjug/AP

U nedelju ujutru, došlo je do požara na Svetoj Gori zbog čega je oko 9:40 časova proglašena uzbuna i na lice mesta je došlo pet ekipa vatrogasnih vozila. Zgrade kelije u sklopu manastira je potpuno uništena.

Vatrena stihija zahvatila je deo manastira Kutlumuš koji pripada skitu Svetog Pantelejmona.

U pitanju je pravoslavni grčki manastir na Svetoj gori koji je šesti u hijerarhiji svetogorskih manastira. Posvećen je Hristu Spasitelju, njegovom Preobraženju.

Jeromonah Teofilakt evakuisan je na bezbedno mesto, a kako se navodi, vatrena stihija koja je izbio u nedelju, progutala je Svetu keliju Bogorodice Životvornog izvora.

Vatrogasci su uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom i obuzdaju je kako se ne bi proširila na susedne kelije, koje su bile blizu i u kojima žive monasi.

U pomoć su pritrčali i monasi iz susedne Kelije i Kalivije kako bi što pre ugasili požar i sprečili eventualnu veću štetu.

Smešten u je središtu severoistočne padine Svete gore, u blizini mesta Kareja. Pored Kutlumuša je najpoznatija luka na Svetoj gori, poznat pod nazivom Kamegra, nalazi se istočno od pristaništa Iverskog manastira. U Kamegri pristaju brodovi koji dolaze na Svetu goru.

Manastir je izgrađen u obliku četvorougla, okružen zidinama sa kelijama, na tri sprata. U zapadnom zidu u gornjem delu nalazi se trpezarija, kao i dve kapije na severnom zidu. Saborni hram posvećen je Preobraženju Gospodnjem i bogato je oslikan. Biblioteka čuva brojne gramate vlaških vojvoda slovenskim igumanima i grčkom patrijarhu (1397-1640). Lobanja svetog Alimpija Stolpnika se nalazi u riznici.

Darodavac manastiru bio i srpski car Dušan

Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Izgradio ga je vizantijski car Aleksije Komnin u XII veku. Ime asocira na Turkmenistan i jednog od istoimenog potomaka vladara Kutlumuša I (umro 1063) iz maloazijske grane Turaka Seldžuka, koji je prihvatio hrišćanstvo. Periodi prosperiteta smenjivali su se periodima opadanja manastira. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i obnavljan.

U drugoj polovini 14. veka do tada skromni manastir je doživeo procvat, kada je stekao naklonost i osetio milost srpskih vladara i plemstva. U više dokumenata pominju se izdašni darodavci: srpski car Dušan, carica Jelena (monahinja Jelisaveta), despot Jovan Uglješa i njegov tast kesar Vojihna, Vuk Branković i njegov brat Nikola Radohna (Radonja) i drugi. Nakon smrti igumana Haritona 1381. godine, manastir je stekao naklonost srpskog velmože Konstantina Dragaša. Ovaj je bogato darovao manastirsko bratstvo tako da ga patrijarh u sigilionu od juna 1383. godine naziva zaštitnikom i osnivačem manastira. Kasnije je u manastiru boravio arhimandrit Gerasim Zelić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA