Vreme čitanja: oko 4 min.

"Uhvatila sam više serijskih ubica nego FBI": Doktorka Miki je zaslužna za hapšenje 35 zločinaca

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Samo nekoliko dana nakon što je završila studije psihologije, dr Miki Pistorijus se našla na pesku Atlantis Dunes u Kejptaunu, licem u lice sa mračnom realnošću svoje nove karijere

  • 0

Karijera dr Miki Pistorijus kao prvog profilatora serijskih ubica u Južnoj Africi dovela je do hvatanja više od 35 ubica.

Samo nekoliko dana nakon što je završila studije psihologije, dr Miki Pistorijus se našla na pesku Atlantis Dunes u Kejptaunu, licem u lice sa mračnom realnošću svoje nove karijere.

Tako je 4. februara 1994. naišla na slučaj "Davitelja stanice" — zločinca odgovornog za smrt 21 dečaka. Ovaj događaj je označio početak njenog putovanja kao prvog profilatora serijskih ubica u Južnoj Africi. Ovim putem, Miki je uhvatila preko 35 serijskih ubica u roku od šest godina. Njen pionirski rad sada je tema dramske serije od 11 delova "Uhvati me ubicu", a glavna uloga pripala je engleskoj glumici Šarlot Houp.

"Pitala sam se da li je ubica dodirnuo njegovu ruku. Mora da mu je dečak verovao i držao ga za ruku sve do Dina. Šta bi majka dala samo da može ponovo da dodirne ruku svog sina?", rekla je doktorka.

"Osećaj povodom toga bio je neopisiv. Bilo je to u prvim danima moje nove karijere. Palo mi je na pamet: ovo nije igra, ovo je stvarno. Odrastajući u Južnoj Africi, odrasla sam u centru kriminala, ali ovo je bilo moje prvo pravo direktno iskustvo", objasnila je kako je zapravo sve počelo.

Tako je počela da drži kurseve o profilisanju serijskih ubica.

Tri meseca kasnije, zahvaljujući Mikinom profilisanju, Davitelj stanice je uhvaćen. I tako je počela njena era i šest godina profilisanja i pomaganja detektivima da uhvate preko 35 serijskih ubica.

Presedan u karijeri

Ulazak doktorke Pistorijus u forenzičku psihologiju bio je i dramatičan i upečatljiv. U roku od tri meseca od njenog prvog slučaja, njena stručnost u profilisanju doprinela je hapšenju Davitelja stanice, postavljajući presedan u njenoj karijeri.

Njena sposobnost da se udubi u psihu nekih od najopasnijih pojedinaca u zemlji brzo ju je učinila neprocenjivim sredstvom za sprovođenje zakona. Njen rad ne samo da je doveo do brojnih hapšenja, već je igrao i ključnu ulogu u razumevanju motiva koji stoje iza serijskih ubistava u Južnoj Africi.

Najozloglašeniji ubica, Stjuart Vilken

Tokom svoje karijere, doktorka se suočavala sa zastrašujućim zadatkom da uđe u umove serijskih ubica. Jedan od njenih najozloglašenijih slučajeva bio je Stevart Vilken, poznat kao Boetie Boer, koji je ubio najmanje 10 ljudi.

Uprkos užasu i složenosti slučajeva na kojima je radila, Pistorijus je zadržala nepristrasan stav, fokusirajući se na psihološke osnove kriminalnog ponašanja. Njen uvid u traumu iz detinjstva i njen potencijal da podstakne takve zločine bili su ključni u profilisanju serijskih ubica.

Ipak, ova zahtevna karijera učinila je svoje, što je dovelo do njenog penzionisanja 2000. godine zbog posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Revolucionarni rad

Revolucionarni rad, ne samo da je doprineo krivičnom pravosuđu u Južnoj Africi, već je ponudio i neprocenjiv uvid u um serijskih ubica. Pored njenog doprinosa forenzici, njena priča je svedočanstvo koje pojedinac može imati u borbi protiv kriminala.

Priča o Miki nije samo o zločinima koji su se rešili uz njenu pomoć, već je priča o odlučnosti, inovativnosti i potrazi za pravdom protiv naizgled nepremostivih prepreka.

Serijske ubice koje je uhvatila

Sedrik Make

Poznatiji kao Vemer Pan, bio je ubica koji je delovao u oblasti Džonsberga između 1996. i 1997. godine. On je tada optužen za 27 ubistava, ali je osumnjičen da je ubio mnogo više. Osuđen je na 1340 godina zatvorske kazne i za 26 pokušaja ubistva i 14 silovanja.

Velaphi Ndlangamandla

Pljačkaš i serijski ubica, Ndlangamandla je odgovoran za ubistvo 19 ljudi između aprila i septembra 1998. godine u Mpumalangi. Provaljivao je u kuće i krao predmete poput municije, radio-aparata, nakita, odeće, gotovine i hrane. Bio je poznat kao The Saloon Killer, jer je koristio pušku anšuc kalibra 22 koju je ukrao.

Norman Afzal Simons

Poznat i kao "Davilac stanice" jer je namamio svoje žrtve sa železničkih stanica. Osuđen je za silovanje i ubistvo 10-godišnjeg Elroja van Rojena, ali se sumnjiči da je odgovoran za 22 ubistva dece od 1986-1994 godine. Trenutno služi kaznu od 35 godina.

Stevart Vilken

Ovaj serijski ubica bio je poznat kao "Boetie Boer" i smatran je veoma neobičnim zbog činjenice da su njegove žrtve bile prostitutke i dečaci. Bio je aktivan u Port Elizabetu, na istočnoj obali Južne Afrike od 1990. do 1997. godine, i služi sedam doživotnih zatvora.

Sipho Thvala

Aktivan od 1996. do 1997. godine, Thvala je na kraju osuđen za ubistvo 16 žena i 10 silovanja. Njegov M. O. je mamio žene kroz polja šećerne trske na planini Edžkomb u blizini grada Feniksa sa trikom da ponudi kućne radnike u obližnjem hotelu. Oslanjao se na to da su farmeri spalili tela na polju, ali je uhvaćen kada je njegov DNK pronađen na žrtvi.. Trenutno je u zatvoru u Pretoriji, osuđen na 506 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA