Vreme čitanja: oko 1 min.

De Kro: Belgija proterala desetine ruskih špijuna, navodnih diplomata

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je na konferenciji za medije rekao da Rusija pokušava da destabilizuje demokratiju u toj zemlji

  • 2
Belgija Foto: Shutterstock.com

Belgija je poslednjih meseci proterala iz zemlje "desetine takozvanih ruskih diplomata" koji su bili "očigledno špijuni", saopštio je premijer Aleksandar de Kro.

On je na konferenciji za medije rekao da Rusija pokušava da destabilizuje demokratiju u toj zemlji, prenosi Brisel Tajms.

"Belgija je deportovala desetine takozvanih ruskih diplomata iz zemlje poslednjih meseci. Jesu li bili špijuni? Jasno je da jesu", saopštio je belgijski premijer u intervjuu tokom vikenda.

Prema njegovim rečima, Rusija takođe sprovodi u Belgiji sajber napade i brojne kampanje dezinformacija.

U aprilu 2023, istraživanje koje je sproveo magazin De Tijd i njegovi evropski partneri pokazalo je da nigde drugde u Evropi Rusija nema toliko opreme za satelitsku komunikaciju, koja se koristi za prenošenje osetljivih informacija , kao na zgradama njene ambasade u Belgiji, briselski portal.

Na krovu zgrade njene ambasade u Ukelu nalazi se čak 17 satelitskih antena, kao i nekoliko drugih antena i komunikacione opreme koja se može koristiti i za komunikaciju i za špijunažu, precizira belgijski list.

De Kro je govorio i o načinu finansiranja belgijske pomoći Ukrajini i rekao da to "plaća ruski predsednik Vladimir Putin".

"Belgija je zapravo našla pametno rešenje: Rusija ima stotine milijardi zamrznute imovine u Belgiji, a pomoć Ukrajini se plaća porezima na taj novac. Dakle, pomoć ne finansiraju belgijski poreski obveznici", objasnio je de Kro.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. mart 2024 | 08:07

    ZA ZAPADNE DEMOKRATE SVI RUSI SU SPIJUNI I SLEDI IM PROGON I OTIMANJE IMOVINE KAO JEVREJIMA POD HINKIJEM!!!!

  • Тек онако

    6. mart 2024 | 09:27

    ПЛАКАЋЕТЕ! Можда ћете, не можда него сигурно, све то што сад отимате Русима морати да вратите једног дана, и то са каматом.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA