Vreme čitanja: oko 1 min.

Devetorica Jehovinih svedoka osuđeno na zatvorske kazne u Rusiji

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Devetorica pripadnika Jehovinim svedocima osuđeno na zatvorske kazne u Rusiji

  • 5
Jehovini svedoci Foto: Shutterstock

Devetorica pripadnika verske grupe Jehovini svedoci osuđeno je danas na zatvorske kazne u trajanju od tri do sedam godina u Rusiji zbog optužbi za učešće u ''ekstremističkim radnjama'', koje su podignute na osnovu audio-snimaka sa jednog od njihovih obreda.

Ruski Vrhovni sud proglasio je Jehovine svedoke ''ekstremistima'' 2017. godine, likvidirajući i zabranivši njihovih gotovo 400 poslovnica širom zemlje, a u trenutku zabrane u Rusiji je bilo oko 175.000 pripadnika te verske zajednice, prenosi Rojters.

Osmorica osuđenih Jehovinih svedoka provela su više od dve godine u istražnom pritvoru pre izricanja presude, i to većinu vremena u samici, rekao je portparol grupe Džarod Lopes i dodao da su protiv njih podignute optužbe na osnovu tajnih audio snimaka bogosluženja.

''Najmanje 794 Jehovinih svedoka je krivično optuženo u Rusiji zbog svoje vere, a 128 trenutno služi zatvorske kazne'', rekao je Lopes.

Rojters još navodi da su Jehovini svedoci u Rusiji ranije tvrdili da su ih mučili policajci koji bi im upali u stanove, što su ruski zvaničnici demantovali.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA